Kereső toggle

Trumpé a legmarkánsabban életvédő adminisztráció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Becslések szerint 100 ezer résztvevője lehetett Washingtonban a január végén 47. alkalommal megrendezett March for Life felvonulásnak, melyen most először mondott beszédet személyesen az Egyesült Államok jelenlegi elnöke. Korábban egyetlen kormányfő sem vállalta be, hogy hivatala tekintélyével ilyen egyértelműen súlyt adjon az életvédő mozgalomnak.

Az első March for Life (Felvonulás az Életért) tüntetést 1974. január 22-én, az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade legfelsőbb bírósági döntés első évfordulóján tartották. A szervezők a polgárjogi megmozdulásokra tekintve azt remélték, demokratikus úton nekik is sikerülhet egy kiszolgáltatott csoport – az önmaguk védelmére képtelen magzatok – jogainak helyreállítása.

A Nellie Gray nevű aktivista kezdeményezte felhívásra azon az első januári délutánon körülbelül 20 ezren reagáltak, akkor még abban a hitben, hogy egyszeri alkalomról van szó, hiszen a Legfelsőbb Bíróság hamarosan visszavonja a Roe kontra Wade határozatot. Noha azóta immár negyvenhetedszer vonult végig a tömeg a National Mall parktól a Legfelsőbb Bíróság épületéig vezető úton, soha nem veszett el az optimizmus, hogy egyszer csak „kijárják” a magzatok élethez való jogát.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: