Kereső toggle

Nem a maguk dicsőségét keresik

Sztárfocisták, akiknél Jézus az első

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bejárta a világsajtót az a videó, amelyben Roberto Firmino, a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool csatára megkeresztelkedik. Nem ő az egyetlen sztárfocista, aki nyíltan megvallja keresztény hitét.

„Neked adtam a kudarcaimat, és a győzelmeimet is mind neked fogom adni. Az én legnagyobb sikerem a te szereteted, Jézus” – mondta a háza medencéjénél tartott eseményen Roberto Firmino, hozzátéve a Bibliából a Korinthusiakhoz írt 2. levél 5. fejezetének egyik versét, mely szerint: aki Krisztusban van, az új teremtéssé lesz, és a régiek elmúlnak.

A focista Jézus Krisztusba vetett hitének ezt a megvallását már a videó posztolásának első napján több millióan látták, a helyszínen pedig szemtanúja volt több csapattársa, a világ egyik legjobb kapusának tartott Alisson Becker, és Fabinho is. Firmino lépését számos, már korábban hitre jutott focista is örömmel fogadta, gratulált neki nyilvánosan Lucas Moura is, akinek a hitéről nemrég írtunk bővebben (Semmi sem ér annyit, mint az örök élet. Hetek, 2019. 05. 17.).

Labdával az ágyban

Pedig gyerekkorában nem tűnt úgy, hogy a Bobbynak becézett fiú álmából bármi is meg fog valósulni. Nem volt egyszerű helyzetben a családja. Brazília egyik szegénynegyedében nőtt fel, ahol mindennapos volt a bűnözés és az erőszak. Éppen ezért édesanyja az utcára sem engedte ki, nemhogy focizni a társaival. Apja abból próbálta eltartani családját, hogy vizet árult a környéken.

Mindenesetre Roberto már gyerekkorában elgondolta: ha nagy lesz, híres focista szeretne lenni. Példaképe Ronaldinho volt, a labdát pedig annyira szerette, hogy édesanyja elmondása szerint azzal aludt az ágyában. Ahogy nagyobb lett, már kimehetett az utcára is focizni, ehhez gyakran olyan korán felkelt, amikor még mindenki aludt, így igyekezett annyira csendben elhagyni a házat, ahogy csak bírta – mesélte szintén az édesanyja.

Szegénységük miatt azonban úgy tűnt, fel kell adnia álmait. Bizonyára így is történt volna, ha nem lép közbe a helyi csapat, a CRB edzője, amikor a fiú 14 éves lett. Ekkor az apja munkanélküli volt, azonban a Luiz nevű tréner átvállalta Roberto edzésének a költségeit. „Magas, nyugodt és csendes gyerek volt” – emlékezett később Firminóra. „Láttam a fiatalokat, ahogy a kábítószer-kereskedelembe vagy autólopásokba keverednek, de róla tudtam, hogy ilyeneket nem csinál” – ecsetelte az edző, aki szerint néhány perc játék után látni lehetett Robertón, hogy sztár lesz.

16 éves korában Firminónak már 1600 mérföldre kellett utaznia a családjától, ekkor írt alá a Tombense csapatához. Rettentő honvágya volt, így gyakran a meccsek után sírva hívta fel édesanyját, hogy vigyék haza, azonban a családjának annyi pénze sem volt, hogy meglátogathassák. Brazíliai karrierjének utolsó állomása végül a másodosztályú Figueirense lett, innen igazolta le a német Hoffenheim csapata. „A családomnak soha többet nem kell dolgoznia” – jelentette ki ekkor a feltörekvő tehetség, akinek azóta saját családja lett: felesége két kislánynak adott életet.

Németországban négy szezont húzott le, egyik évben megválasztották a legjobb feltörekvő játékosnak, valamint alapemberévé vált a brazil válogatottnak is, 2015-ben pedig leigazolta a Liverpool. Legnagyobb sikereit itt érte el, mint ismert, a csapattal a legutóbbi kiírásban Bajnokok Ligáját nyertek. Néhány héttel ezelőtt pedig éppen Firmino góljával nyerték meg a klubvilágbajnokságot.

„Jézus a történelem legfontosabb személye”

Roberto nincs egyedül csapatánál keresztény hitével. A Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp rendszeresen beszél interjúkban Istenbe vetett hitéről. A világhírű edző úgy véli, Jézus Krisztus a legfontosabb személy a történelemben.

„Eljött a világba, egy egyértelmű küldetéssel, melyet egyáltalán nem volt könnyű végrehajtani” – magyarázta egy interjúban Klopp Isten Fiáról, hozzátéve, hogy életének a végén mindannyiunk bűneit magára vette és felvitte a keresztfára. „Ez a legnagyobb cselekedet, amit sosem tudtunk volna elérni, és mindent megváltoztatott.”

Kloppról és Firmino csapattársáról, Alisson Beckerről köztudott, hogy első találkozásuk alkalmával nemcsak a futballról beszélgettek, hanem hitüket is megosztották egymással. „Ha Istenben hiszel, jó, ha tudod, hogy a legjobbat kell nyújtanod a pályán, és mindenbe bele kell tenned a szeretetet, amivel az életben csak foglalkozol” – vallja a kapus.

Ugyan már nem játszik a Liverpoolban, de tavaly év végén szintén bemerítkezett Philippe Coutinho is. A Németországba igazolt támadó egy helyi pásztornak mondott köszönetet, amikor posztolta az eseményről készült felvételt, amikor is feleségével együtt bemerítkeztek. „Éljünk egy új korszakot” – fogalmazott.

Szintén tavaly közölt egy képet az alámerítkezéséről a Chelsea játékosa, Willian, aki egyenesen Izraelbe, a Jordán folyóig ment el, hogy ezt megtegye.

„Istennek adjuk a dicsőséget”

Nem csak a brazil játékosokra jellemző, hogy hitüket ilyen nyíltan vállalják. Az uruguayi Edinson Cavani rendszeresen megmutatta góljai után meze alatt azt a pólót, amelyen az „Én Jézushoz tartozom” felirat volt olvasható. Amikor néhány évvel ezelőtt megkérdezték tőle, hogy Krisztus sportolójának tartja-e magát, nemmel válaszolt. „Én Krisztusért sportolok. Érte játszok, hogy neki adjam a dicsőséget, hogy hálát adjak neki, hogy adott képességet a futballhoz” – magyarázta.

„Jézussal sosem leszel egyedül” – ezt a feliratot pedig a kolumbiai Radamel Falcao pólóján láthatták góljai után sokszor a drukkerek – ő is rendszeresen oszt meg a közösségi médiában hitével kapcsolatos tartalmakat. A Monaco egykori sztárja arról is ismert volt a francia csapatban, hogy rendszeresen hívta istentiszteletre, illetve Bibliát olvasni a csapattársait. A veterán csatár egy ifjúsági csoportot is vezet egy dél-amerikai evangéliumi gyülekezetben, korábban itt ismerte meg a feleségét is.

A sort hosszan lehetne folytatni további híres focistákkal, például David Luizzal (brazil válogatott, Arsenal), aki gyerekeknek szóló könyvet írt a hitről és a fociról; Raheem Sterlinggel (angol válogatott, Manchester City), aki rendszeresen posztol a Twitteren verseket a Bibliából, de az interjúiban azt is elmondja, hogy szokott imádkozni a mérkőzések előtt; vagy éppen Daniel Sturridge-dzsel (angol válogatott), aki például a 2014-es Anglia–Olaszország vb-meccsen lőtt egyenlítő gólját követően a kamerák előtt az égre mutatott, és azt mondta: „Szeretlek, Jézus, dicsérlek, Atyám!”

Nemcsak a focisták, hanem más sportágak képviselői is nyíltan vállalják hitüket, például az NBA-sztár Tyson Chandler, akinek a fürdőkádjában az énekes Justin Bieber is megkeresztelkedett néhány évvel ezelőtt, vagy napjaink egyik leghíresebb kosárlabdázója, Stephen Curry, aki egy interjúban a kedvenc igeversét is elárulta a Bibliából, a Filippibeliekhez írt levél 4:13-at, ahol Pál így szól: „mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít”.

Az NBA-játékos azt is leszögezte: „Az Úr áldott meg tehetséggel, hogy valami különlegeset csinálhassak. De ez nem rólam szól. Meccseket nyerni vagy veszíteni, bedobni a labdát, vagy kihagyni egy kosarat, ez mind nem számít. Ez az egész arról szól, hogy Istennek adjuk a dicsőséget.”

Olvasson tovább: