Kereső toggle

Kik alapították a német Zöldeket?

A politikai környezetvédelem terhelt gyökerei – Második rész

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A The Economist újévi száma előrevetíti, hogy a német zöldek a következő választáson kormányra kerülhetnek Németországban. „Alig 40 éve környezetvédők, békeharcosok és atomenergia-ellenes aktivisták fogtak össze, hogy egy új pártot alapítsanak” – írják, ám a gyökerek közül egy fontos szálat elfelejtettek megemlíteni.

Amikor 1980-ban harmincöt évvel a második világháború lezárását követően megalakult a mai németországi Zöld Párt elődje (Die Grünen), nagyon fiatalos erőnek tűnt, amelynek a nyilvánosság előtt álló szereplői mind „tiszták” voltak, hiszen 1945 után születtek. Fiatal radikálisként és intézményellenes csoportként elsőnek az amerikai nukleáris rakéták leszerelése miatt tüntettek.

Az újonnan alapított párt magához vonzotta a főáramú politikából kiábrándult csoportokat. A környezetvédelem, a békeharc és az emberi jogok kötötték össze az aktivistákat. Sokkal inkább tekintették magukat alulról építkező mozgalomnak, mint politikai pártnak, amelyet a békevágy, az ökológiai egyensúlyért folytatott küzdelem és a feminizmus jellemez. Az alternatív politikai jelenlét és az informális háló hamar bevonzotta a mozgalomba az 1968-as diákmozgalom veteránjait (az Európa Parlamentben a zöldek egyik vezetője az a Daniel Cohn-Bendit, aki 1968 egyik szimbolikus személyisége).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: