Kereső toggle

Kik akarják az államhoz láncolni az embereket?

Jerome R. Corsi az árnyékállam céljairól

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megjelent magyarul az első könyv, ami a modern politikatudomány egyik legvitatottabb fogalmát, az úgynevezett deep state, vagyis árnyékállam jelenségét vizsgálja. A Hetek a szerzőt, Jerome R. Corsit kérdezte arról, miért akarja szerinte a deep state megbuktatni Donald Trump elnököt.

 

Önnek ez az első magyarul megjelenő könyve, de sokan hallottak már arról a nagy vihart kavart írásáról, ami Barack Obama születési bizonyítványának a hitelességét vizsgálta. Utólag kiderült, hogy a dokumentum mégis létezik, és persze Obama elnöksége is véget ért már. Hogyan látja így utólag, érdemes volt foglalkoznia ezzel a témával, kockáztatva azt, hogy konteo-szerzőnek bélyegzik a főáramú médiában?

– 2008-ban, Obama elnök megválasztása előtt írtam az Obama Nation (Az Obama-nemzet) című könyvemet, amelyben többek között összefoglaltam és továbbvittem a mások által elkezdett kutatást az elnök születési helyével kapcsolatban. Semmilyen személyes motívum vagy politikai elfogultság nem ösztönzött ebben. A születési hely tisztázása ugyanis az amerikai alkotmány értelmében alapvető alkotmányossági kérdés egy elnökjelölt esetében. Obama pedig sokáig elmulasztotta, hogy egyértelmű dokumentumokat tegyen közzé erről. Amit először bemutatott, az egy utólag készült anyakönyvi kivonat volt, amit nem lehetett minden kétséget kizáróan hitelesíteni. Az elnök, amikor tapasztalta, hogy ez a kérdés megválasztása után is rendszeresen felmerül vele kapcsolatban, végül 2011-ben közzétett egy teljes – bár továbbra sem eredeti, hanem másolatként készült – hivatalos dokumentumot. Ebben a nyilvánosság erejének, közte az én könyvemnek is szerepe volt. Más kérdés, hogy a születési anyakönyvi kivonattól eltekintve is számos fehér folt található Obama élettörténetében, annak ellenére, hogy már negyvenéves kora előtt két önéletrajzi könyvet is írt. Számos fehér vagy szürke, információhiányos folt található az egyetemi éveiből és utána is, legalábbis, ami a hivatalos dokumentumokat illeti. De ez maradjon már a történészeknek, hiszen ahogy említette, az Obama-elnökség régen véget ért.

 

Új könyvének a témája egy olyan jelenség, aminek az elnevezése, a „deep state” – magyarul szó szerint „mély állam” vagy árnyékállam – csak a közelmúltban vált szélesebb körben ismertté. Honnan ered ez a fogalom, és mit érthetünk az „árnyékállam” kifejezés alatt? Sokan ugyanis azt gondolják, hogy ez a „zsidó világ-összeesküvés”, a cári rendőrség által fabrikált hírhedt antiszemita hamisítvány, „A Cion bölcseinek jegyzőkönyve” valamilyen újracsomagolt, modernizált leírása lenne.

– Szó sincs erről. A „deep state” eredetileg egy török fogalom („derin devlet”, szó szerint: mély állam – a szerk.), aminek az értelme, hogy létezhet egy „állam az államban”, a nemzet választott vezetőitől függetlenül vagy éppen velük szemben működő hatalmi hálózat, amelynek a tevékenysége rejtett a közvélemény előtt. Ezt a jelenséget a modern kori Egyesült Államokra vonatkoztatva Eisenhower elnök írta le először 1961-ben egy beszédében úgy, mint a katonai-ipari komplexum veszélyes befolyását, ami túlhalad a demokratikusan megválasztott politikusok hatalmán. Ez a komplexum vagy hálózat számos területet érint, a hadsereg, a nagyvállalatok, a hírszerzés, a pénzügyi rendszer, az adóhivatal, az igazságszolgáltatás és a média területén egyaránt vannak tagjai. Olyan, nem választott köztisztviselőkről van szó, akiknek a hivatali idejét nem korlátozzák választási ciklusok, és saját programjukat igyekeznek megvalósítani a demokratikus választások útján egymást váltó adminisztrációk idején átnyúlva, anélkül, hogy számon lehetne kérni őket e tevékenységük miatt.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: