Kereső toggle

Európa elárulja a Közel-Keletet

Interjú Yossi Kuperwasser tábornokkal az izraeli választás tétjeiről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Golán feletti izraeli szuverenitás elismerésével Trump elnök ismét bizonyította azt, hogy van bátorsága tényként elismerni a valóságot. Ezzel szemben az európai államok önként a vakságot választották, és együttműködnek a legveszélyesebb ellenségeikkel – mondta a Heteknek az izraeli hadsereg volt hírszerzési vezetője.

 

Feltűnően sok izraeli tábornok indul most a választáson. Nem fordult meg a fejében, hogy beszáll ön is a politikába? Egyáltalán: nagyobb biztonságot jelent Izrael számára az, ha katonák kezében van a döntés egy konfliktushelyzetben?

– Nem látok igazán nagy különbséget. A jelenlegi izraeli kormányzat régóta foglalkozik biztonsági kérdésekkel. Vezérkari főnökök és tábornokok jöttek-mentek, hasonlóan a védelmi miniszterekhez, de a biztonságpolitika lényegében változatlan maradt. Régóta kialakultak az alapelvek: a legfőbb feladat, hogy elrettentsük a szomszédainkat bármiféle katonai akció indításától, ezért erős hadsereget és erős hírszerzést építettünk ki. Ez olyan előnyt ad a számunkra a térségünkben, amire nélkülözhetetlen szükségünk van. Igyekszünk olyan körülményeket teremteni, amelyekben, ha mégis konfliktusra kerül a sor, akkor győzni tudunk. Nem engedhetjük meg ugyanis magunknak azt, hogy vereséget szenvedjünk. Izraelben mindenki egyetért abban, hogy nekünk minden háborúnkat meg kell nyernünk. A hadsereg és a politika között nagy különbség az, hogy a vezérkari főnököket kinevezik, míg a politikai tisztségekért kampány zajlik. Ha egy politikus, mint amilyen Netanjahu, elnyeri egymás után többször is az emberek bizalmát, akkor nyugodtak lehetünk, hogy tapasztalt kezekben van az ország biztonsága.

 

Ha ilyen nagy az egyetértés a biztonsági kérdésekben, akkor miért ilyen éles a választási kampány?

– A jobb és a baloldal között a legnagyobb vita az, hogy mi legyen a palesztinokkal. A baloldal – amely most kisebbségben van – azonnali engedményeket sürget a palesztinok javára. Az izraeliek többsége azonban úgy gondolja, hogy az idő most erre nem alkalmas. Nincs megfelelő partner a másik oldalon, és amíg a palesztinok maguk rendszeres fizetést adnak a terroristák családjának, miként gondolhatjuk azt, hogy készek békét kötni velünk? Nincs tehát valódi, működőképes alternatíva. A centrista Kék-Fehér párt igyekszik úgy feltüntetni magát, mint akik se nem jobb-, se nem baloldaliak, de az emberek nem veszik ezt be. Attól, hogy bevettek egy volt likudos védelmi minisztert, Mose Jaalont, attól még ez a pártszövetség megmaradt baloldalinak. Nem beszélve arról, hogy Jaalon azért csatlakozott hozzájuk, mert egyedül nem tudott olyan pártot alapítani, amelyiknek esélye lett volna átlépni a parlamenti küszöböt. Viszont szeretne bejutni a Kneszetbe, ezért inkább kompromisszumot kötött.

A másik nagy téma a választásokon a vezetés kérdése. A Kék-Fehér párt azzal érvel, hogy ha Netanjahu nem tudja meggyőzni a főügyészt az ellenkezőjéről, akkor vádat emelhetnek ellene, ezért vezetőváltásra van szükség. Nem az irányvonal megváltoztatását hangsúlyozzák, hanem a miniszterelnök cseréjét. Netanjahu erre azt mondja, hogy ő nem tett semmi törvénytelent, ezért nincs szükség váltásra az ország vezetésében. Mivel Lapidot senki nem veszi igazán komolyan, a kérdés az, hogy Benny Gantz jobb miniszterelnök lenne-e Netanjahunál? Azt látjuk, hogy Gantz sem egy tökéletes jelölt – gondoljunk csak arra, hogy az irániak meg tudták hekkelni a telefonját –, ezért abszolút jó megoldás nincs. A választóknak kell dönteniük, kiben bíznak meg inkább.

 

Néhány napja Trump elnök bejelentette, hogy elismeri a Golán-fennsíkot Izrael szuverén területének. (Az interjú elkészítése után történt meg Washingtonban a hivatalos elnöki nyilatkozat, amelynek aláírásán Benjamin Netanjahu is részt vett – a szerk.) Mit jelent a Golán Izrael számára?

– A Golán feletti ellenőrzés kritikus fontosságú Izrael számára. Egyszerűen biztonsági szempontból nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy feladjuk a Golán-fennsíkot. Sokáig próbáltunk a szíriaiakkal egyezkedni arról, hogy milyen megoldást találhatnánk, voltak is hallgatólagos megállapodások. Ma azonban ezek érvényüket veszítették, mert teljesen megváltozott a helyzet. Az irániak ott vannak, nemcsak Szíriában általában, hanem egyenesen az izraeli határnál. Ezért ma erre a területre nekünk minden korábbinál nagyobb szükségünk van. Másodszor olyan nagy Szíriában a belső bizonytalanság, hogy egyik napról a másikra megváltozhat a helyzet. Láttuk az elmúlt években, hogy különféle szélsőséges, radikális muszlim csoportok tűntek fel Szíriában, köztük az ISIS. Hogyan engedhetnénk meg azt, hogy a Golánon is felvonulhassanak, és onnan a mi alacsonyabban fekvő területeinket veszélyeztessék a Genezáreti-tó körül? Nem tudjuk megváltoztatni Szíriát, de egyet tehetünk, hogy ezt a nagyon instabil országot egy lépéssel távolabb tartjuk magunktól. Ebből is látszik, hogy számunkra milyen kulcsfontosságú a Golán-fennsík megtartása.

Trump elnök most ezt a nyilvánvaló tényt ismerte el. Jellemző, hogy egyedül ő merte ezt meglépni az elmúlt 50 év elnökei közül. Trumpnak ugyanis van bátorsága ahhoz, hogy nevén nevezze a dolgokat. Ugyanígy tett Jeruzsálemmel kapcsolatban is. Azt mondta: nyilvánvaló, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, akkor miért is ne nevezzük annak? Nagyon örülünk annak, hogy Trump példáján kezdenek mások is felbátorodni, így Magyarország is diplomáciai státuszú kereskedelmi irodát nyitott Jeruzsálemben. Ideje lenne mindenkinek elismernie a nyilvánvaló tényeket Jeruzsálemmel kapcsolatban. Talán lesz majd olyan palesztin vezető, akivel lehet érdemben tárgyalni a pontos határokról. Jeruzsálem azonban nem kérdés, hogy Izrael fővárosa volt, és az is marad. Ugyanilyen nyilvánvaló tény az is, hogy Izrael nem fog levonulni a Golánról. Azért mentünk oda, mert megtámadtak bennünket. Nincs semmilyen indok vagy körülmény, ami miatt Izraelnek fel kellene adnia ezt a területet.

 

Akkor sem, ha Szíriában stabilizálódik a helyzet?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: