hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa elárulja a Közel-Keletet
Interjú Yossi Kuperwasser tábornokkal az izraeli választás tétjeiről

2019. 04. 04.
A Golán feletti izraeli szuverenitás elismerésével Trump elnök ismét bizonyította azt, hogy van bátorsága tényként elismerni a valóságot. Ezzel szemben az európai államok önként a vakságot választották, és együttműködnek a legveszélyesebb ellenségeikkel – mondta a Heteknek az izraeli hadsereg volt hírszerzési vezetője.

 

Feltűnően sok izraeli tábornok indul most a választáson. Nem fordult meg a fejében, hogy beszáll ön is a politikába? Egyáltalán: nagyobb biztonságot jelent Izrael számára az, ha katonák kezében van a döntés egy konfliktushelyzetben?

– Nem látok igazán nagy különbséget. A je­lenlegi izraeli kormányzat régóta foglalkozik biztonsági kérdésekkel. Vezérkari főnökök és tábornokok jöttek-mentek, hasonlóan a védelmi miniszterekhez, de a biztonságpolitika lényegében változatlan maradt. Régóta kialakultak az alapelvek: a legfőbb feladat, hogy elrettentsük a szomszédainkat bármiféle katonai akció indításától, ezért erős hadsereget és erős hírszerzést építettünk ki. Ez olyan előnyt ad a számunkra a térségünkben, amire nélkülözhetetlen szükségünk van. Igyekszünk olyan körülményeket teremteni, amelyekben, ha mégis konfliktusra kerül a sor, akkor győzni tudunk. Nem engedhetjük meg ugyanis magunknak azt, hogy vereséget szenvedjünk. Izraelben mindenki egyetért abban, hogy nekünk minden háborúnkat meg kell nyernünk. A hadsereg és a politika között nagy különbség az, hogy a vezérkari főnököket kinevezik, míg a politikai tisztségekért kampány zajlik. Ha egy politikus, mint amilyen Netanjahu, elnyeri egymás után többször is az emberek bizalmát, akkor nyugodtak lehetünk, hogy tapasztalt kezekben van az ország biztonsága.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!