Kereső toggle

Behódolás a bíróságon

Strasbourg: A vallási béke fontosabb a szólásszabadságnál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem sértette egy osztrák nő szólásszabadsághoz fűződő jogát, hogy büntetést kapott, amiért pedofilnak nevezte az iszlám prófétáját.

A strasbourgi testület döntése indoklásában kijelentette, hogy az ausztriai bíróság ítéletében „gondosan kiegyensúlyozta a véleménynyilvánítás szabadságát más személyek vallási érzékenységének jogos védelmével”.

Az 50 év körüli, csak a monogramjával azonosított osztrák nő 2009-ben két nyilvános szemináriumon azt állította, hogy Mohamed prófétának egy kislánnyal kötött házassága a „pedofíliára” hasonlít. Egy bécsi bíróság 2011-ben elítélte a nőt vallási hitelvek megsértése miatt, és 480 euró pénzbüntetésre, valamint a perköltségek megfizetésére kötelezte. Az ítélet másodfokon is változatlan maradt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága döntése szerint az osztrák bíróság ítélete „a vallási béke fenntartásának jogos célját szolgálta”.

Eddig a hír, amit a hírügynökségek a strasbourgi testület ítéletéről közzétettek. Érdemes azonban fellapozni az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének teljes szövegét. Az „E.S. versus Austria” ügyben (a beadvány száma: 38450/12) a bírák egyhangú döntést hoztak. A hét tagból álló testületet Angelika Nußberger német bírónő vezette, a többiek francia, ír, lett, osztrák (!), azeri és grúz bírák voltak.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: