Kereső toggle

Magyar templom a diktatúrában?

Az észak-koreai enyhülés és a keresztények

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egykor Phenjan a „Kelet Jeruzsálemeként” ontotta dél felé a keresztény misszionáriusokat – ma Észak-Koreában halálbüntetés is járhat a Biblia birtoklásáért. Úgy tűnik azonban, hogy a rezsim haragja enyhül, aminek egyik jele, hogy magyar baptisták gyülekezeti házat építhetnek a kommunista országban.

A Baptista Szeretetszolgálat húsz éve vezet missziókat Észak-Koreában. Legutóbb néhány hete jártak a kommunista diktatúrában – és ezúttal számos változást tapasztaltak a külföldiekhez, illetve a keresztényekhez való viszonyban. „Az utazásnak több célja volt. Meglátogattuk a magyar támogatással épült kórházat, informálódtunk azzal kapcsolatban, hogy mire van jelenleg szükségük. Tárgyaltunk a világhírű Pető-módszer észak-koreai adaptációjáról, ami azért is nagyszerű hír, mert a rezsim eddig nem ismerte el, hogy egy olyan nagyszerű egészségüggyel rendelkező országban, mint Észak-Korea, vannak fogyatékkal élő emberek. Valamint – és ez is érdekes fejlemény – a segítségünket kérték abban, hogy népszerűsítsük az országot mint turistacélpontot” – mondta el a Heteknek Szenczy Anna, a szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója, hozzátéve, hogy a látogatást Kim Ir Szennek, a jelenlegi elnök, Kim Dzsong Un nagypapájának születésnapjára időzítették.     

Ezeknél is meglepőbb volt, hogy a magyar baptisták ezúttal minden előzetes bejelentés nélkül elmehettek az ország egyetlen (!) protestáns gyülekezetébe egy vasárnapi istentiszteletre. „Korábban az volt a gyakorlat, hogy egy hónappal a gyülekezeti látogatás előtt be kellett jelentkeznünk név szerint. Ott nem szólalhattunk fel, mindig a lelkész mutatott be bennünket. Most egy programváltozás kapcsán csak úgy bedobtuk, hogy akkor látogassunk el a gyülekezetbe, mire a kísérőink számunkra is meglepő módon beleegyeztek ebbe” – idézte fel a delegációt vezető Szenczy Sándor (képünkön középen). A 70–80 fős összejövetelen aztán az eddigi gyakorlattól eltérően megkérték a magyar lelkészt, hogy mutassa be a küldöttséget, mi több, prédikáljon.

Bár a phenjani protestáns gyülekezet nyilvánvalóan egy „kirakatközösség”, ami a vallásszabadság meglétét hivatott bizonyítani a Nyugat felé, és ahonnan a Bibliákat nem lehet hazavinni, azokat a lelkész minden alkalom után megszámolja, az mégis meglepő, hogy egy külföldi kontroll nélkül prédikálhatott. Mint ahogy az is, hogy a magyar segélyszervezetet egy baptista templom felépítésére is megkérték.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: