hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz-e Phenjanból újra Jeruzsálem?
Az észak-koreai kereszténység története

2018. 05. 10.
A lefejezett hittérítők és munkatáborba kénysze­rített hívők országa egykor ébredési központ volt. Egy történet arról, hogyan lett Phenjanból a „Kelet Jeruzsáleme”, majd egy diktatúra fővárosa.

Több mint száz évvel ezelőtt egy Kil Shon-ju nevű presbiteriánus vezető a gyülekezetében tartott éves Biblia-konferencián a pulpitus mögött nyilvános bűnbánatba kezdett. A Józsué könyvéből olvasott fel idézeteket, Ákán bűnéről beszélt. Saját bűnvallását egy tucat másik követte a keresztény vezetők részéről, majd a több száz fős hallgatóság is meghatottan Isten bocsánatát és segítségét kérte. A drámai megtéréshullám futótűzként terjedt a térségben, a századfordulót követő ébredésben koreaiak százezrei adták át életüket Istennek. A misszionáriusok körében innentől kezdve a városra csak úgy hivatkoznak, mint a „Kelet Jeruzsálemére”. A Koreai-félsziget északi fővárosában, Phenjanban járunk.

Ma szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy abban a fővárosban, ahol ma a kommunista vezérek megingathatatlan kultusza nem tűr meg semmilyen istenhitet, egykor keresztény templomok, iskolák, kórházak, egyetemek sora állt. Korabeli feljegyzések szerint keresztek sokasága tarkította Phenjan látképét. Az 1900-as évek eleje óta viszont nagyot fordult a világ, a Kim-dinasztia örökös vezetői „áldozatos” munkájának köszönhetően Észak-Korea már 17. éve szerepel a legkegyetlenebb keresztényüldözők listájának első helyén.

A távol-keleti diktatúra jelenleg mindössze négy államilag elismert templomot tűr meg, mintegy kirakatként, az országban. Ezenkívül mindennemű keresztény vallásgyakorlat tiltva van, súlyos ítélet vár mindazokra, akik földalatti közösségekbe szerveződve igyekeznek, ha nem is terjeszteni, de legalább megélni hitüket. Merthogy vannak ilyen titkos csoportok, nem is kevesen. Az Open Doors keresztényüldözéssel foglalkozó amerikai szervezet információi szerint mintegy 300 ezer keresztény élhet jelenleg is a 25 millió lakosú kommunista államban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!