hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feminizált evangélium - Mária Magdolna, a félreértett tanítvány

2018. 04. 19.
Hollywood ismét hozzányúlt a Bibliához – most feministák számára „rebootolta” az evangéliumot. A nézők egy olyan Mária Magdaléna (Mária Magdolna) szemszögéből élhetik át Jézus történetét, aki nem kicsit tér el a Bibliából és a kétezer éves egyházi hagyományból megismert karaktertől.

Mielőtt a filmre rátérnénk, nézzük meg, ki is volt a történelmi Mária Magdolna! A neve egészen pontosan „magdalai Mária”, ami arra utal, hogy a Genezáreti-tó nyugati partján elhelyezkedő Magdalából származhatott. Mária Jézus korai követői közül való volt, akiről mind a négy evangélium beszámol. Tanúja volt Jézus keresztre feszítésének, temetésének, és egyike volt azoknak, akik elsőként találkoztak a Mesterrel a feltámadása után.

Lukács evangélista a következőképpen ír róla: „Volt velük néhány asszony is, akikből Jézus gonosz szellemeket űzött ki, és különböző betegségekből gyógyított meg: a magdalai Mária, akiből hét gonosz szellem ment ki. Johanna, Kuza felesége; azután Zsuzsanna, meg sokan mások is… Ezek az asszonyok a saját vagyonukból támogatták és szolgálták Jézust és a tanítványokat.” (Lukács 8:2,3 – Egyszerű fordítás).

A magdalai Mária tanúságtételének egy fontos eleme volt tehát, hogy Jézus gonosz szellemektől szabadította meg őt. Illetve azt is megtudjuk ebből a szakaszból, hogy Mária is azok közé tartozott, akik Jézus szolgálatának anyagi szükségeit finanszírozták – így vélhetően jómódú asszony lehetett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!