hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A pszichopaták köztünk élnek…
Kígyók öltönyben

2018. 05. 24.
A munkahelyi manipulátorokról szóló sorozatunk befejező részében térjünk át egy olyan területre, ami túlmutathat e mesterkedőkön. Mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik ennél súlyosabb személyiségzavarral rendelkeznek?

A Lauren Weisberger Az ördög Pradát visel című  regényében, és az ebből készült filmben a főhős élete nagy lehetőségeként éli meg, hogy egy világhírű divatmagazin vezetőjének dolgozhat. Mindaddig próbál megfelelni főnöke teljesen irreális elvárásainak, amíg szinte teljesen kiég és meghasonul önmagával. Ekkor még van ereje arra, hogy otthagyja a céget. A történetben a divatmagazin vezetője gyakorlatilag az összes kollégája életét pokollá teszi. A kívülállók számára ugyanakkor teljesen érthetetlen, hogy hogyan képes erre, miért engedelmeskednek neki az emberek feltétel nélkül, amikor a legkisebb tiszteletet sem adja meg nekik.

Ez csak a könyvben vagy filmben van így, vagy a pszichopaták tényleg köztünk élnek?

Paul Babiak és Robert D. Hare, Kígyók öltönyben című könyvükben rámutatnak arra, hogy létezik egy olyan embercsoport, akiknél a hazudozás, manipuláció, csalás, egocentrizmus, érzéketlenség és egyéb destruktív vonások mélyebb szinten vannak jelen. Ők a pszichopaták. A pszichopátiát a szakirodalom személyiségzavarként definiálja, amit meghatározott személyiségjegyek és magatartásformák jellemeznek. A pszichopaták lelkiismeretlenek, képtelenek az együttérzésre, bűntudatra, lojalitásra saját magukon kívül bárki más iránt. Nem ismerik a félelmet, nagyzolók, sekélyes érzelmeket mutatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!