Kereső toggle

Graham kontra Graham?

Valóban messze esett az alma a fájától?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben a világsajtó igyekezett méltósággal megemlékezni a százmilliók felé szolgáló nagyhatású evangélistáról, a Trump-ellenes gyűlöletkeltés szócsövei ezt az alkalmat is megragadták az utód, Franklin Graham ostorozására. Miben különbözik apa és fia politikai szerepvállalása?

A 99 éves korában elköltözött Billy Graham pályafutása minden kétséget kizáróan páratlan hatással volt korára. Sikere abban állt, hogy hatékonyan tudta mindenkori hallgatóságának átadni az Istennel való mély és személyes közösségéből adódó szilárd hitet. Bár a Krisztusnak való átadottságát ma már nem vitatja senki, szolgálata időnként kettős érzelmeket generált a kortársainál. Billy Graham hitéleti és politikai szerepvállalása (mint minden nagyhatású embernél) egyesekből megvetést, másokból viszont tiszteletet váltott ki. Karizmája tömegekre hatott, míg sokan egy showmant láttak a személyében. Volt, aki az intellektuális tartalmat hiányolta prédikációjából, rengetegen pedig pont a letisztult üzeneteinek hatására tértek meg.

Vitathatatlan, hogy szolgálata egyaránt sikeresen szólt protestánsoknak, katolikusoknak és ateistáknak, feketéknek és fehéreknek, mégis a mai megosztott amerikai társadalom törésvonalainak kialakításával vádolják. Küzdött a fekete egyenjogúságért, de együttműködött a rasszistának tartott déli vezetőkkel is. Mindemellett eredményesen és aktívan szolgált évtizedeken keresztül 11 elnöki család felé. A Time szerint az volt ő az evangéliumiaknak, mint II. János Pál a katolikusoknak.

A pozitív evangélista

Még a legnagyobb Billy Graham-kritikusok is elismerték a lelkész egyenes, bátor kiállását Jézus Krisztus mellett. Ő maga úgy nyilatkozott, hogy „Amikor szó szerint veszem a Bibliát, és Isten Igéjeként hirdetem, akkor hatalmam van. Amikor az emberek elé állok, és így besźélek előttük: »Azt mondja Isten«, vagy »a Biblia kijelentése szerint«, a Szentlélek elkezd használni.”

Hatása felbecsülhetetlen, mondhatni biblikus méreteket ölt. Elmondható, hogy Pál missziói óta az olyan tömegbefolyású evangélisták mint Billy Sunday vagy Dwight L. Moody sem tudták üzenetüket olyan messzire eljuttatni, mint Graham. Sikere a Times szerint abban állt, hogy „más evangélistákkal ellentétben szakított a szűklátókörű fundamentalizmussal, hogy szélesebb társadalmi rétegeket érhessen el.” Ennek érdekében pedig hatékonyan szolgálatba állította mind a rádió, mind a televízió adta lehetőségeket.

Az evangélista üzenete elsősorban nem Isten ítéletéről vagy a pokol tüzével való fenyegetésről szólt. Bár, ha kérdezték, félrebeszélés nélkül osztotta meg világos és biblikus látását az amerikai közélet egyik legégetőbb morális kérdéséről, a homoszexualitásról és a melegházasságról is. Nyilvános szerepléseiben azonban nem az ilyen „negatívumokat”, dörgedelmeket emelte ki. Sokkal inkább pozitív, megváltásról szóló üzenettel igyekezett megnyerni az embereket az evangéliumnak, és ez által tudta valamennyire egységes síkra terelni az ezerfelé szakadt evangéliumi közösséget is. Nem bocsátkozott teológiai vitákba; prédikációja felekezetközi volt, és inkább Jézus keresztáldozatára hívta föl a figyelmet.

Az elnökök felé való szolgálatában is kiemelhető a „toleráns”, „türelmes” viszonyulás a honatyák személyes és közéleti bukdácsolásai felé. Ez persze olyan mondat, ami a kontextustól függően egyaránt jelenthet jót avagy rosszat. Graham nem győzte hangsúlyozni, hogy ő „nem Nátán próféta, aki keményen megdorgálja az elnöki székben ülő Dávidokat.”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: