hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagy király és városa
Jézus próféciái Jeruzsálemről (2. rész)

2018. 01. 04.
Hányszor járt Jézus Jeruzsálemben? Erre a kérdésre nem tudjuk a pontos választ, de az evangéliumok alapján egyértelmű, hogy a Megváltót nagyon mély, intenzív kapcsolat fűzi a városhoz, amelynek a sorsát, jövőjét mindig a szívén viselte.

Az elmúlt héten Jézus földi életének első 12 évéből tekintettük át, milyen események kapcsolódhatnak Jeruzsálemhez? (Jézus és Jeruzsálem. Hetek, 2016. december 22.) Láttuk, hogy Mária már több hónapos terhes volt, amikor a ma Jeruzsálemhez tartozó településen, Ein Karemben meglátogatta rokonát, Erzsébetet, majd Augustus népszámlálási rendelete miatt Jézus – a próféciákkal egyezően – a várostól délre fekvő Betlehemben született meg. Az újszülöttet szülei kétszer is felvitték a Templomba: először nyolc nap után József, azért, hogy körülmetéljék, majd 40 nap elteltével ismét, hogy áldozatot mutassanak be az elsőszülött gyermekért.

A néhány évig tartó egyiptomi fogságból való visszatérésük után József és Mária, ekkor már minden bizonnyal több gyermekükkel együtt, rendszeresen feljártak Jeruzsálembe, hiszen a Lukács evangéliumában olvasható esemény – a 12 éves Jézus a Templomban maradt a tudós doktorok között – leírásából kiderül: mind a szülők, mind Jézus otthonosan mozgott a városban.

Nem tudjuk, hány éves koráig maradt Jézus a szüleivel Názáretben, és mikor költözött át a „maga városába”, Kapernaumba. Annak ellenére, hogy Jézus galileai lakos maradt, a törvényt követve minden bizonnyal egyedül is feljárt Jeruzsálembe, mielőtt megkezdte volna három és fél éves nyilvános szolgálatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!