hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jézus és Jeruzsálem
Cijjón nélkül nem lenne kereszténység

2017. 12. 21.
Szereti az Úr Cijjónnak kapuit, jobban, mint Jákob minden hajlékát – írja a zsoltáros, és valóban: Isten szeretete Jeruzsálem iránt végigvonul a Biblián. De vajon miként érzett Jézus a város iránt, ahol kivégezték Őt?

Az elmúlt hetekben sok szó esett világszerte arról, milyen elszakíthatatlan történelmi kapcsolat fűzi a zsidóságot Jeruzsálemhez, és arról is lehetett olvasni, mennyire későiek és hézagosak az iszlám múlt emlékei a városban. Ám nemcsak a zsidó történelem, hanem a kereszténység sem értelmezhető Jeruzsálem nélkül, így amikor a város igazságának védelméről van szó, akkor ez olyan közös nagy ügy, amely minden másnál szorosabban összeköti a zsidóságot és a kereszténységet.

Hol fogant Jézus?

Bár kortársai úgy ismerték, mint a galileai vagy a názáreti, Jézus földi életének minden szakasza – a fogantatástól a mennybemenetelig – szorosan kötődik Jeruzsálemhez. Sőt, már megszületése előtt ismerte a várost, amelynek tökéletes mintája a legfelsőbb világban található, hiszen onnan érkezett, az „élő Isten városából”, ami a „mennyei Jeruzsálem”.

Nem tudjuk biztosan, hol történt Jézus fogantatása, hiszen Lukács evangéliuma szerint Gábriel, az angyal Názáretben jelentette be Máriának, hogy „a Szent Lélek száll tereád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged”, aki ezt követően azonnal – „nagy sietséggel” – elindult, hogy meglátogassa idősödő, meddő, ám csodálatos módon mégis gyermeket váró rokonát, Erzsébetet „a hegységben, Júda városában”, a mai Ein Karem településen. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!