Kereső toggle

Elitegyetem a kereszténység ellen

Kik fordították szembe a tudományt a hittel? (3. rész)

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A keleti parti elitegyetemek közül az egyetlen, ami nem a gyarmati időben, hanem a 19. században jött létre, a Cornell University. Az egyetem társalapítója írta a mai napig legmérgezőbb Bibliakritikát.

Az Ivy League (Borostyán Liga) nyolc elit magánegyetemet (Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania, Yale) foglal magába. Hetet eredetileg többségében keresztény világnézetű, Bibliában hívő protestáns (kálvinista, baptista vagy metodista) mecénások alapítottak még a 17-18. században.

A rendkívüli presztízsű ligába egyetlen egyetem tudott utólag bekerülni, a jó száz évvel később, az amerikai polgárháború után, 1865-ben létrehozott Cornell Egyetem. 

Amilyen későn indult, a Cornell olyan gyorsan felzárkózott: az intézmény 46 Nobel-díjas tudóst, valamint 14 kortárs milliárdost adott, és ha összegyűlne az összes jelenleg élő öregdiák, a partin 245 ezer emberre kellene teríteni. A keleti part egyik gyöngyszemének alapítója és első elnöke a sorozatunk előző részeiben már említett Andrew Dickson White volt, a Tudomány történelmi harca a teológiával a keresztény világban (A History of the Warfare of Science with Theology in Christendom) című, 1896-ban megjelent mű szerzője. Bár Dickson áltudományos könyvéről azóta kiderült, hogy számos idézett forrása és megállapítása a képzelet műve vagy szándékos hamisítás, az általa közvetített ideológia – miszerint a tudomány mindig harcban állt a teológiával – ma is meghatározó az egyetemi és akadémiai elit körében, sőt a közvélemény előtt is.

„A Cornell a Tudomány menedékvára lesz – ahol az igazságot az igazság kedvéért kutatják, és nem terjesztik ki vagy nem kurtítják meg azért, hogy pontosan az Intézményes Valláshoz igazítsák” – üzente White a többi keleti parti magánegyetemnek, amelyek – akkor még – elsősorban bölcsészetet és vallási képzést nyújtottak.

A modern tudomány menedékvárának alapítója azonban épp azt tette, amivel szemben harcot hirdetett: Andrew Dickson White a tudomány nevében állított össze vádiratot a keresztény világnézet ellen, sokszor az alapvető tények figyelmen kívül hagyásával. Műve ugyan megbukott, az általa konstruált konfliktuselmélet azonban túlélte White-ot.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: