hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan foglalta el Washingtont a Wall Street
Rabul ejtett demokrácia

2017. 08. 31.
Az Egyesült Államokat már egyre kevésbé az amerikai nép és az általuk megválasztott politikusok irányítják. A hatalom fokozatosan átkerült az amerikai szavazók kezéből transz-atlanti vállalatok vezetőinek egy nagyon szűk csoportjához. „Elüzletiesedett” a hatalmi szféra – a kormány már nem a népet, hanem a vállalatokat képviseli. A demokrácia árucikké vált, a kongresszusi képviselők megvásárolhatóak, ezt pedig oligarcharendszernek és nem demokráciának szokták nevezni – mutat rá Richard Belzer és David Wayne új könyve, a Corporate Conspiracies: How Wall Street Took Over Washington (Vállalatok uralma – hogyan vette át a hatalmat Washington fölött a Wall Street).

Pedig, ahogyan a néhai amerikai elnök, John F. Kennedy unokaöccse, Robert F. Kennedy Jr. fogalmaz, „nem szabadna, hogy a nagyvállalatok irányítsák a kormányt, hiszen nekik nem ugyanaz a céljuk, mint az amerikai polgároknak. Nem érdekük, hogy demokrácia legyen. A céljuk a profit növelése, illetve hogy ne legyenek versenytársaik. Ezek a vállalatok aláássák a demokráciánkat. Ellopják mindazt, ami fontos számunkra Amerikában”.

A Princetoni Egyetem nemrégiben megjelentetett tanulmánya szerint ugyanakkor az Egyesült Államok ténylegesen már nem klasszikus demokrácia, hanem egy gazdasági uralkodó osztály által vezetett ország.

Yasser Nafei, az LG eletronikai vállalat vezérigazgatója, a Corporate Dictatorship: The Evil Behind the Collapse of the World’s Economy (Vállalatok diktatúrája: a világgazdaság összeomlása hátterében álló gonosz) című könyv szerzője pedig úgy fogalmaz: „napjaink csúcsvezetői celebek: a kapitalizmus rocksztárjai, a társadalom pillérei”. Úgy véli, nagyfokú hasonlóság figyelhető meg a politikai diktátorok és a nagyvállalatok vezetői között – abban, ahogyan irányítják a cégüket, bánnak az alkalmazottaikkal, tárgyalnak a befektetőikkel, viselkednek a konkurenciával és a kisebbségi véleményekkel szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!