Kereső toggle

„Tegyük újra naggyá a családokat!”

– javasolja Larry D. Jacobs, a Családok Világkongresszusának elnöke

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Larry D. Jacobs: „A termé­szetes család a legjobb minta.”

Budapesten rendezik május végén a Családok Világkongresszusát, amelyen több mint 80 országból érkeznek előadók és vendégek, ebből az alkalomból beszélgettünk Larry D. Jacobsszal, a szervezőbizottság elnökével. A rendezvény fő témája, hogyan lehet a sokfajta kihívás között megvédeni, sőt megerősíteni a bibliai értékrenden alapuló természetes családmodellt, amit a társadalom alapegységének tekintenek.

Több mint 20 éve indult és ma már világméretű a Családok Világkongresszusa mozgalom, több mint tíz globális rendezvényen vannak már túl. Hogyan esett most a választás Budapestre?

– Bizonyos szempontból a kiindulóponthoz tértünk vissza, legalább­is annak közelébe. Az első világkongresszust 1996-ban Prágában tartottuk. A kommunizmus összeomlása után szembesültünk azzal, milyen rombolást végzett ez a rendszer a családok terén az egész térségben. Ugyanakkor a nyugati világban is súlyos kihívások érték a hagyományos értékeket a posztmodern, baloldali ideológiák és a szexuális forradalom részéről, amelyek lassabban hatnak ugyan, mint az ateizmus rombolása, de éppúgy aláássák a család intézményét. Ebből a felismerésből származott a kezdeményezés, hogy induljon egy tudományos kutatómunka a családok védelme érdekében, amelynek az eredményeit rendszeresen nagyszabású konferenciákon is bemutatjuk. A munkába kezdetektől fogva nemcsak tudósokat, hanem lelkészeket, újságírókat és közéleti személyiségeket is bevontunk, mert nekik is nagy szerepük van abban, milyen jövő vár a mai családokra. Küldetésünknek tekintjük a természetes család védelmét – keresztényként én a bibliai családmodellt értem ez alatt, de olyan fogalmat akartunk választani, amely mindenki számára közös nevező lehet. A természetes családot tekintjük a társadalom alapegységének.

Ma sokat hallani arról, hogy túl kell lépni a hagyományos, egy férfi és egy nő szövetségén alapuló családmodellen, és az emberekre kell bízni azt, mit tekintenek családnak. Mi a válaszuk erre a kihívásra?

– Meggyőződésem, hogy Isten Igéje általános igazságokat tartalmaz az általa teremtett természetes világról. És nemcsak a Teremtés könyve állítja azt, hogy a család eredetileg is egy férfi és egy nő szövetségére épül, hanem a legtöbb mai tudós is egyetért abban, hogy ez a legalkalmasabb közeg arra, hogy gyermekeket neveljünk fel. Isten terve volt az, hogy megkülönböztette a férfit és a nőt, az emberi lét kezdetétől fogva. Ma vannak, akik azt mondják, hogy az emberiség egy új minőségbe fejlődik tovább, és ennek következtében a családok is sokszínűvé válnak. Tudjuk, hogy számos ok miatt felbomolhat a természetes család. Én magam is így nőttem fel, mert szüleim három­éves koromban elváltak, és anyukám egyedül nevelt fel. Szerintem nagyszerűen helytállt ebben a nem könnyű feladatban, eszem ágában sincs kritizálni őt vagy bármely hasonló helyzetben lévő szülőt. Ma a fejlett társadalmakban a gyermekek nagy része ilyen megtört családban nő fel. De az ilyen tapasztalatok mellett sem szabad feladni a természetes család eredeti mintáját, mert az evolúciós elképzelésekkel szemben ma sincs jobb minta. Egy apa és egy anya házassági egysége a legalkalmasabb közeg a gyerekek felneveléséhez. Együttérzéssel kell segítenünk azokat, akiknek ez nem adatott meg, de ragaszkodnunk kell az eredeti, Istentől kapott mintához.

A nyugati világban egyszerűen nem születik elég gyermek. Mit lehet ezzel szemben tenni?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább:

  •  Keresztény fiatallal végzett a terrorista Jeruzsálemben

    Jeruzsálem Ras al-Amud negyedéből való Jamil al-Tamimi, az 57 éves arab merénylő, aki a Jaffa-kapu környéki villamoson több ízben is mellkason szúrta Hannah Bladont. Egy szolgálaton kívüli rendőr húzta meg a vészféket, és fegyverezte le Tamimit. A támadás során egy harmincas éveiben járó terhes...
  • Jézus pere és a feltámadás: nagy fordulat a harmadik napon

    „Mostantól fogva nem láttok engem mindaddig, amíg azt nem mondjátok: Áldott, aki jön az Úrnak nevében!“ Ezzel a drámai mondattal hagyta maga mögött Jézus azt a várost, ahol éppen királlyá akarták tenni. Jeruzsálem polgárai a négynapos bomló hulla, Lázár föltámasztása után (lásd múlt heti cikkünk:...