Kereső toggle

 Keresztény fiatallal végzett a terrorista Jeruzsálemben

A brit diáklány bibliai tudományokat tanult a Héber Egyetemen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jeruzsálem Ras al-Amud negyedéből való Jamil al-Tamimi, az 57 éves arab merénylő, aki a Jaffa-kapu környéki villamoson több ízben is mellkason szúrta Hannah Bladont. Egy szolgálaton kívüli rendőr húzta meg a vészféket, és fegyverezte le Tamimit. A támadás során egy harmincas éveiben járó terhes asszony, és egy ötven év körüli férfi is megsérült.

Bladon a támadás előtti pillanatokban adta át a helyét egy kisgyermekes anyukának, így került a támadó mellé.

„A gyanúsítottat a jeruzsálemi rendőrkapitányságra szállították kihallgatásra, ahol megerősítették, hogy terrortámadás történt” – nyilatkozta Micky Rosenfeld, a rendőrség szóvivője, aki közölte, hogy a késelős támadást végrehajtó terrorista Ras al-Amudból jött, és ötven év körüli. A rendőrség a helyszínen letartóztatta a terroristát.

Hannah Bladon elkötelezett keresztény volt, szüleinek egyetlen gyermeke, aki cserediákként érkezett a Birminghami Egyetemről, ahol teológiát tanult. A Héber Egyetem nemzetközi iskolájában január óta Bibliát, régészetet és vallástudományt, valamint héber nyelvet tanult. A tervek szerint jeruzsálemi tanulmányait nyáron fejezte volna be, és ekkor tért volna vissza Angliába.

A merénylőről, Tamimiről kiderült, hogy régóta mentális problémákkal küszködik, ami miatt korábban öngyilkosságot is megkísérelt, emellett egyik lányát szexuálisan is bántalmazta. Éppen az elmegyógyintézetből tartott hazafelé, mikor Bladonra rontott. A nyomozóknak elmondta, abban a reményben támadta meg a lányt, hogy a mellette álló katona lelövi és végez vele.

A miniszterelnök, Benjamin Netanjahu a következőképpen reagált a támadásra: „A radikális iszlám terrorizmus fővárosokban csap le világszerte. Ezúttal Jeruzsálem volt a célpont. Izrael egész népének nevében szeretnék részvétet nyilvánítani az áldozat családjának.”

A  gyászoló család felé Moshe Kahlon  pénzügyminiszter is részvétét fejezte ki, és nyilatkozatában elítélte a terrorista tettet. „Látjuk, hogy az iszlám terrorizmus nagyvárosokat sújt világszerte, beleértve Jeruzsálemet, a fővárosunkat. A szabadság ünnepén (pészachkor) biztonsági erőink le fogják vadászni a terroristákat, a vezetőiket és az agitátorokat.”

Olvasson tovább: