hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugaton a helyzet változóban
Hangulatjelentés Németországból

2017. 04. 27.
„Mondok neked valamit: nem mindenki, aki csöndes, elégedett a mostani helyzettel” – mondja nekem egy idős férfi München belvárosában. Két hét alatt az ember jobb betekintést kap abba, milyen is a hangulat Németországban, hogyan gondolkodnak az emberek. Migráció, iszlám, terrorizmus, Erdogan, Magyarország, Orbán Viktor – mindezek szóba kerültek a beszélgetésekben és a német sajtóban. Jóléti társadalom számos problémával.

A helyi városi újságban beszámolót olvashatun arról, hogy márciusban a rendőrség, a hadsereg és a mentőegységek összehangolt hadgyakorlatot tartanak Baden-Württembergben, és arra készülnek, miként kellene reagálni, ha Németországban egyszerre több helyen történne terrortámadás. Ennek érdekében egész városrészeket lezártak. Közben zajlik a vita a német médiában, hogy szabad-e a német hadsereget bevetni az ország határain belül.

Egy baden-württembergi gimnáziumban a társadalomtudományi tantárgy hivatalos tankönyvében külön fejezet szerepel az alábbi címmel: Veszélyezteti-e Németországot a terrorizmus? Az iskolában tananyag az elmúlt évek terrortámadásai. A tankönyv csak 2012-ig tart, így a tanár az elmúlt évek mészárlásait külön megbeszéli és lejegyzetelteti a diákokkal. Az érettségi előtt álló tanulók egy része a támadások mögött valamiféle „ideológiai indít­tatást” nevez meg, néhányan hozzáteszik, hogy „vallási motívum”. A tankönyvük is tárgyalja a terrorizmus fogalmát általánosságban, amelyben nem említenek semmilyen vallási vetületet, hanem egyedül politikai

célokat neveznek meg a hátterében. A többoldalas tankönyvi fejezetben szóba kerül Oszama bin Laden, a szalafizmus és a különböző dzsihádista csoportok, de egy egyértelmű definíciót is csatolnak az egyik lap szélére: „A dzsihád a Korán egyik parancsolata. Erőfeszítés és fáradozás az Istenhez vezető úton. Ugyanakkor tudatosan félre szokták magyarázni úgy, mint »szent háború«, azaz hitetlenek elleni harc.” Ezt az álláspontot képviseli egy München utcáján megszólaló egyetemista férfi is: „Szerintem nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy milyen kockázatot jelent az, hogy krízisrégiókból engednek be embereket Németországba. Nekik teljesen más érzelemviláguk van, mint nekünk itt, rosszabb körülmények között éltek, rengeteg nyomort láttak. Úgy gondolom, hogy az itteni támadás mögött nem vallási motívum állt” – mondta az egyetemista, utalva a múlt nyári mészárlásra. Egy idős férfi pedig úgy véli, hogy az Allah nevét kiáltozó támadó egyszerűen őrült volt: „Ha valaki muszlim, akkor természetes, hogy azt mondja, hogy Allahu Akbar, azaz Allah nagy. Ez olyan, mint a keresztényeknél az »Istenem, segíts!«. De nem gondolom, hogy emögött muszlim terrorista háttér lenne…”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!