Kereső toggle

Keresztények a betelepítés és abortusz mellett

Az új mozgalom nyíltan lázad a Biblia ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Új felekezetközi mozgalmat hozott létre Amerikában a Trump-ellenesség. Az elnök rendelete az átmeneti beutazási korlátozásokról és az abortusz-szervezeteknek nyújtott szövetségi támogatások megvonásáról arra indított számos egyházi vezetőt, hogy demonstratív módon kiálljanak a muszlim bevándorlók és az abortuszklinikák mellett. A keresztény aktivisták nem elégednek meg a társadalmi szolidaritással, hanem mecsetekbe járnak muszlim imaösszejövetelekre, mások pedig a magzati testrészek kereskedelmével is foglalkozó Planned Parenthood új washingtoni klinikáját „szentelték fel”. A jelenségben és az akciókban közös vonás, hogy nyíltan és büszkén vállalják az alapvető bibliai normák felrúgását.

Február másodikán keresztény aktivisták tüntettek Amerika-szerte a Nemzeti Szolidaritási Nap a Muszlimokkal elnevezésű akcióban, amelyet Donald Trump hét országot érintő beutazási rendelete ellen hirdettek meg. A közös tüntetések mellett a több városban keresztények kértek befogadást mecsetekbe, hogy a pénteki imán együtt fohászkodjanak Allah-hoz, hogy „az iszlámmal kapcsolatos hazug előítéletek leomoljanak”. A résztvevő egyházi szervezetek gyűjtést rendeztek annak érdekében, hogy ne kevesebb, hanem az eddiginél sokkal több bevándorló telepedhessen le az Egyesült Államokban.

A Nemzeti Szolidaritási Nap a Muszlimokkal nevű akciósorozatot egy bevándorlásért kampányoló civil szervezet, az „Új Amerikaiakért Nemzeti Partnerség” (National Partnership for New Americans, NPNA) hirdette meg. A programok között többek között repülőtéri tüntetések és mecsetekben történt imavirrasztások szerepeltek, hogy így tiltakozzanak a „muszlimok alkotmányellenes kitiltása” miatt. A Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundations USA) nyilvános támogatási listája szerint az NPNA bostoni központja 200 ezer dollár (56 millió forint) támogatásban részesült Soros György szervezetétől.

A tüntetésről készült videó felvételen a résztvevők elmondták, hogy elutasítják „Trump Amerikáját”,  és azért küldenek, hogy „mindenki szabad legyen”. Mint az egyik aktivista hozzáteszi, ezért készek „forradalmat is indítani”. Egy muszlim megszólaló szerint a tiltakozás célja, hogy „megszűnjön az amerikai hatóságok ellenőrzése a mecsetek felett”. A tiltakozásokat február 22-én folytatják, amikor a NPNA arra készül, hogy tiltakozókkal árasztják el a kongresszusi irodákat, a bevándorlók és menekültek befogadását követelve.

Az NPNA tiltakozó akciójához keresztény aktivisták is csatakoztak, akik szolidaritásból több városban bekéredzkedtek a helyi mecsetekbe, hogy együtt mondhassák el a pénteki imát a „muszlim testvéreikkel”. A nyugat-marylandi Hagerstown városában a mecset radikális nézeteiről ismert pakisztáni imámja azt a feltételt szabta a keresztény szolidaritási aktivisták belépéséhez, hogy az épületben szigorúan váljanak külön nemek szerint a férfiak és a nők, és az utóbbiaknak kendőbe kellett burkolniuk magukat.

Chicagóban Tony Pizzo atya, a katolikus Szt. Rita templom papja az egyik helyi mecsetben a muszlim hívőknek azt mondta: „Azért vagyunk itt, hogy veletek és értetek imádkozzunk”. Egy episzkopális pap pedig a mecsetből küldött Twitter-üzenetében azt írta, hogy az „Az igazi keresztények tudják, hogy az iszlámmal kapcsolatos vélekedések nem igazak”. Ezt az üzenetet a Church World Services (CWS) elnevezésű önkéntes egyházi karitatív hálózat is megosztotta Twitter-csatornáján. A CWS egyike annak a kilenc önkéntes szervezetnek, amelyek szerződést kötöttek az amerikai külügyminisztériummal, hogy menekülteket telepítenek le különböző amerikai városokban és településeken.

Az új szolidaritási mozgalom a #WeAreAllAmerica (MiMindAmerikaVagyunk) hashtag-gel azonosítja magát. Az ezzel a jelszóval kampányoló NPNA égisze alatt keresztény, muszlim és zsidó csoportok működnek együtt bevándorlást támogató emberi jogi aktivistákkal annak érdekében, hogy minél több bevándorló telepedhessen le az Egyesült Államokban. Tagjai között az Amerikai Muszlim Szervezetek Tanácsa mellett jelentős létszámú és tevékenységű keresztény szervezetek, mint például a Lutheránus Bevándorlási és Menekültügyi Szolgálat, a Church World Services és a World Relief karitatív egyesületek is vannak. A bevándorlást önként segítő szervezetek (Volunteer Agencies, VOLAG) valójában kormányzati támogatást is kapnak: minden egyes Amerikában letelepített bevándorló után 2050 dollárt (mintegy 600 ezer forint), amelynek több mint a felét saját működési költségeikre fordíthatnak, és csak a maradék jut a menekültek támogatására.

A szolidaritás nap ötlete egy chicagói szociális közösség szervező, Joshua Hoyt ötlete volt, aki néhány nap alatt meggyőzte a résztvevő egyházi szervezeteket az ügy fontosságáról. Nem ez volt Hoyt első sikeres szervezése: 2011 szeptemberében egy amerikai szakemberekből álló csoportot állított össze, amely Kairóba utazott, hogy az Arab Tavasz kitörése után segítsen az akkor még ellenzékben lévő Muzulmán Testvériség aktivistáinak, hogy hatékonyabban tudjanak toborozni a mozgalom számára. „Izgalmas változások és fejlemények zajlanak jelenleg Egyiptomban, és a közelgő választások hamarosan a zsarnoki rendszer végét jelentik majd. Az új helyzetben a Muzulmán Testvériség lehet a változás és demokrácia érvényesülésének a záloga.”

Azóta már ismert, hogy a Muzulmán Testvériség milyen „demokratikus” fordulatot hozott Egyiptomban, de ez nem vette el Joshue Hoyt kedvét attól, hogy radikális muzulmán többségű országokból szervezzen bevándorlókat az Egyesült Államokba. Miután Donald Trump elnöki rendelete ezt a virágzó betelepítési tevékenységet veszélyezteti, nem csoda, hogy Hoyt az élére állt a Trump-ellenes felekezetközi mozgalomnak.  

Michelle Bachman volt kongresszusi képviselő szerint a felekezetközi keresztények tevékenységükkel a „lopakodó inváziót” támogatják, amelynek a célja, hogy sok ezer muszlim menekültet telepítsenek amerikai városokba. Bachmann könyvet is írt a „bevándorlással és áttelepüléssel végzett dzsihád és muszlim hódítás” nyugtalanító jelenségéről.

Nem csak politikusok, hanem patrióta civil mozgalmak is bírálták az új szolidaritást: „Nem karitatív tevékenység az, hogy adófizetők dollárjaiból végez tevékenységet valaki, amit aztán az ‘Úr munkájának’ nevez.” - mondja a Refugee Resettlement Watch (Menekült Betelepítés Figyelő, RRW) elnevezésű szervezet képviselője, Ann Corcoran. Az RRW a menekültipar transzparenciáját szorgalmazza, azt, hogy a társadalom kapjon átlátható képet arról, milyen adópénzeket használnak fel a bevándorlás támogatására.

Ima az abortuszklinikáért

A muszlim bevándorlók mellett az keresztény újszolidaritási mozgalom az abortuszt támogató szervezeteket is védelmébe vette. Lapunkban is írtunk arról, milyen felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, amikor egy jogvédő csoport rejtett kamerás felvételeket tett közzé arról, hogy a Planned Parenthood (Tervezett Anyaság, PP) szervezet vezetői kedélyes éttermi beszélgetés közben tettek ajánlatot a terhesség késői szakaszában abortált magzatok testrészeinek az eladására. (Prédára vetett életek. Hetek, 2015. július 24.) A botrány az elnökválasztást is befolyásoló téma lett, miután Hillary Clinton a PP mellé állt, és közölte, elnökként növelné az abortuszklinikák szövetségi támogatását, míg Donald Trump megídérte, hogy adófizetők pénzéből egyetlen dollárt sem ad a terhesség megszakításokat támogató szervezeteknek, sem Amerikában, sem külföldön. (A héten a holland kormány bejelentette, hogy vállalja a világon minden olyan abortuszpárti szervezet finanszírozását, amelyektől Trump megvonta a pénzt.)

A Planned Parenthood azonban így sem szűkölködik anyagaikban. Januárban nyílt új, nagyméretű abortuszklinikájuk Washingtonban. Az avatás alkalmából 20 amerikai felekezeti vezető egy vallási imaünnep keretében „megáldotta” a Planned Parenthood új létesítményét.

A szervezők a „Vallási Koalíció a Reproduktív Választásért” elnevezésű csoport, szerintük a klinika „szent munkát végez”, amivel szemben a „hangos konzervatív többség gyűlöletet kelt”. A csoport szóvivője egy reformjudaista rabbi, vannak köztük baptista lelkészek, hindu papok és Amerikai első meleg muszlim imámja is.

Olvasson tovább: