Kereső toggle

Miért nem támogathatja egy keresztény Hillary Clintont?

Vannak fontosabb szempontok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utolsó elnökjelölti vitán a személyeskedések helyett az érdemi kérdéseké volt a főszerep, és olyan alapvető morális témák is előkerültek, amelyekről eddig nem vitázott a két jelölt. Bármit is gondoljanak a keresztények Donald Trumpról, egy dolog egyértelművé vált: egy Bibliát tisztelő keresztény nem szavazhat jó lelkiismerettel a melegházassággal kezdett folyamatot radikálisan felgyorsító és az abortuszt a kilencedik hónapig engedélyező Hillary Clintonra. A kampány finisében számos olyan keresztény vezető is egyértelművé tette ezt, aki korábban élesen bírálta Trumpot, mint Michael L. Brown messiáshívő zsidó szerző és prédikátor.

A műsorvezető, Chris Wallace első kérdése az volt, mit várnának el a Legfelsőbb Bíróságtól, amelynek az összetételét új kinevezésekkel a következő elnök évtizedekre meghatározhatja. „Olyan Legfelsőbb Bíróságra van szükségünk, ami kiáll a nők jogai mellett, az LGBT közösség jogai mellett” – válaszolta Hillary Clinton, aki egyértelművé tette, hogy továbbhaladna azon az úton, amelyet a tavalyi, a melegházasságot szövetségi szinten engedélyező döntés nyitott. A „házasság egyenlő jogát” a homoszexuális párokon kívül kiterjesztené a transznemű és más személyekre is.

Clinton az abortusszal kapcsolatban is egyértelműen radikális álláspontot fogalmazott meg. Kiállt amellett, hogy egészen a kilencedik hónapig engedélyezzék a terhesség-megszakítást, beleértve a részleges szüléssel járó abortuszt (partial birth abortion). Ez utóbbi az életképes magzatok méhből történő kiemelésével és meggyilkolásával járó módszer. A Legfelsőbb Bíróság 2007-ben megtiltotta a késői és a részleges szüléssel járó abortuszt, de Clinton egy új összetételű Legfelsőbb Bírósággal eltöröltetné ezt a tilalmat.

A demokrata elnökjelölt emellett még nagyobb kormányzati támogatásban részesítené a magzati testrészek kereskedelmével vádolt Planned Parenthood (PP) abortuszvédő szervezetet, melynek több vezetője tavaly egy titkos felvételen lebukott, amikor magzati testrészeket ajánlottak megvételre. (A botrány kirobbanását követően életvédő és emberi jogi szervezetek azt követelték, hogy szüntessék meg a PP költségvetési támogatását). Donald Trump ezzel szemben konzervatív, életvédő bírákat nevezne ki, akik megakadályoznák a Clinton által sürgetett ultraradikális reformokat.

Luther King tanácsa

„Mielőtt bárki megtapsolna az elvszerűségemért, vagy elítélne azért, hogy feladtam az elveimet, hadd magyarázzam meg, hogy miért fogok Donald Trumpra szavazni november 8-án” – így kezdi Michael Brown rádiós műsorvezető, keresztény szerző a Stream magazinban megjelent cikkét.

Brown az előválasztások során nyilvánvalóvá tette, hogy a jelöltek közül Ted Cruzt tartotta volna a jó választásnak. Véleményét most is fenntartja, de miután nem Cruz lett a jelölt, ha nehezen is, de rászánta magát, hogy Trumpra szavazzon. Mint írja, ez elvi döntés a részéről. „Nem támogatom Donald Trumpot. Számomra óriási különbség van egy jelölt támogatása, valamint egy jelöltre adott szavazat között.”

Gyakran elhangzik a mondás, hogy november 8-án nem lelkészt, hanem elnököt választ Amerika, de Brown szerint a keresztények számára egyáltalán nem mindegy, hogy az elnök milyen álláspontot képvisel az alapvető morális kérdésekben. „Az utolsó elnökjelölti vita bevezető részében ország-világ hallhatta, milyen hatalmas különbség van Hillary Clinton és Donald Trump között. Clinton radikális abortuszpártiként beszélt, aki elkötelezetten támogatja az LGBT-jogok további kiterjesztését, míg Trump bátran kiállt a terhesség késői szakaszában történő abortuszok tilalma mellett, és kifejezte, hogy olyan bírákat akar kinevezni, akik megvédelmezik alapvető szabadságjogainkat” – írja cikkében Brown, aki szerint ez nem jelenti azt, hogy Trump valamifajta „megváltói figura lenne”, mint némelyek a keresztény republikánusok között szeretnék beállítani.

„Szó sincs arról, hogy Szent Donald lenne, és nem is szabad elnézni a hibáit. Nem gondolom, hogy újjászületett keresztény lenne (ennek semmi jelét nem látom benne), ugyanakkor el kell ismerni azt, hogy igényli és meghallgatja a keresztény vezetők tanácsát. Nemcsak azokat, akik feltétlen támogatásukról biztosítják őt, hanem azokat is, akik egyenesen szólják neki az igazságot. Az egyik legkedvesebb barátom nemrég több órát töltött Donald Trump és családja társaságában. Az illető elmondta, hogy 55 éves szolgálata során szinte senki nem fogadta annyira nyitottan és figyelemmel az üzenetét, mint Trump” – írja Brown, és ehhez Martin Luther Kinget idézi, aki szerint az „egyház nem az állam ura, se nem a szolgája, hanem az állam lelkiismerete. Iránymutatónak kell lennie, és nem szabad, hogy eszközzé váljon. Ha az egyház nem nyeri vissza a prófétai lelkületét, érdektelen társadalmi klubbá válik, amelynek nincs semmi erkölcsi vagy spirituális tekintélye.”

Olvasson tovább: