Kereső toggle

Trump tiszteletes

Fekete evangéliumi gyülekezetben beszélt az elnökjelölt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kampányszempontból nehezen értelmezhető rendezvényen vett részt Donald Trump, amikor Detroitban elment egy amerikai fekete evangéliumi-karizmatikus gyülekezetbe. A republikánusoknak Illinois államban semmi esélyük sincs győzni (vagyis elektorokat gyűjteni), és a fekete választók túlnyomó többsége nemcsak itt, hanem az országban mindenütt Hillary Clinton mellett áll.

Donald Trump az elmúlt évtizedek legliberálisabb republikánus elnökjelöltjeként indult a választásokon. Nem is próbált vallásos színben feltűnni: bár formálisan soha nem szakított gyerekkora presbiteriánus vallásával, és hivatalosan ma is ugyanannak a manhattani Marble College Church gyülekezetnek a tagja, de nem gyakorolja vallását. A republikánus előválasztások során is kerülte a kifejezetten vallási közösségeket és a vallásos szóhasználatot. Szívesebben beszélt általános hallgatóság előtt, miközben riválisai – leginkább Ted Cruz – sorra járták a gyülekezeteket. Amikor elfogadta Pat Robertsonnak, a keresztény CBN televíziós csatorna elnökének meghívását, akkor is inkább a szintén Robertson által alapított Regent University fórumát választotta (Donald, Ted és Pat. Hetek, 2016. március 4.).

Ezért is keltett feltűnést, hogy most egy hangsúlyozottan vallásos közösségbe ment el, hogy értékekről és hitről beszéljen, sőt még a Bibliát is idézze. A detroiti Great Faith Church (Nagy Hit Gyülekezet) túlnyomórészt fekete hívőkből álló, teljes evangéliumi, karizmatikus közösség, amely hitvallása szerint „hisz a csodákban és a jelekben”, és gyakorolja a „Szent Lélek valamennyi ajándékát”.

Egy ilyen közegben nem lehet szekuláris kampányüzenettel előállni, sem pedig távolságtartónak lenni. Trump számára megvolt a kockázat, hogy elefántként jelenik meg a porcelánboltban, de ezt sikerült elkerülnie. Olyan beszédet mondott – nagyobbrészt papírból felolvasva –, amelyet meglepő volt tőle hallani. Stílusában is visszafogott, már-már alázatos volt, olyan, aki együtt tud érezni hallgatóságával.

„Évszázadokon át az afroamerikai egyház nemzetünk lelkiismerete volt, nagyon is. A fekete gyülekezetek padsoraiból, szószékeiről és keresztény tanításaiból indult útnak szerte az országban a polgárjogi mozgalom.” – mondta Trump, aki szerint „az afroamerikai hitközösség Isten egyik legnagyobb ajándéka Amerika és népe számára”.

Megköszönte a keresztényeknek, hogy „napról napra az igazságot cselekszik közösségeik és családjak által”. „Mindig támogatni fogom az egyházatokat, és mindig védelmezni fogom az istentiszteleteitek szabadságát” – ígérte Trump, aki kijelentette, hogy „a keresztény hit nem a múlt, hanem a jelen és a jövő”.

Trump megköszönte a választásokon szintén induló idegsebész, Ben Carson támogatását, akinek szerepe lehetett a meghívásban és a beszéd összeállításában is. Kijelentette, hogy Amerikának „új, korszerű polgárjogi programra van szüksége”, ami biztosítja a kiváló oktatáshoz, a biztonságos élethez és a jól fizetett álláshoz való jogot. „Testvérei vagyunk egymásnak. Ugyanaz az Isten teremtett bennünket. Szeretnünk és támogatnunk kell egymást, és ebben egymásra vagyunk utalva” – mondta az elnökjelölt.

Trump a beszédének végén ismét felszólította közönségét, hogy „most, országunknak ebben a nehéz időszakában forduljunk újra a keresztény örökségünk felé, hogy lélekben fel tudjuk emelni a nemzetünket, és azért, hogy… Amerika holnapja az egység, az összetartás, a béke és a jólét legyen”, majd idézett egy részt a Bibliából, János apostol első leveléből, amelyet együtt mondatott el a hallgatóságával: „Istent soha senki nem látta, de ha egymást szeretjük, Isten bennünk él, és az ő szeretete teljessé lett bennünk.”

A gyülekezet pásztora, Wayne Jackson a beszéd után egy izraeli imasálat és egy Bibliát adott át Trumpnak. „Ez az imasál Izraelből van. Tartsd magadnál, ahová utazol. Rajta van Isten erejének a kenete. Semmi más nem tud segíteni, mint Isten ereje. Lesznek olyan időszakok az életedben, amikor úgy érzed, hogy cserbenhagytak, és rosszul érzed magad, de a kenet fel fog emelni. Személyesen imádkoztam és böjtöltem felette. Szeretném ezt most rád teríteni. ... Ez pedig a Biblia olyan igékkel, amelyek fel fognak emelni, amikor padlón érzed magad. Tanulmányozd ezeket. Amikor a helyzet szinte reménytelennek látszik, olvasd el a Márk 9,23-at: »Ha hiheted azt, minden lehetséges a hívőnek.«” – mondta a lelkész. (-yp-)

Olvasson tovább: