hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump tiszteletes
Fekete evangéliumi gyülekezetben beszélt az elnökjelölt

2016. 09. 08.
Kampányszempontból nehezen értelmezhető rendezvényen vett részt Donald Trump, amikor Detroitban elment egy amerikai fekete evangéliumi-karizmatikus gyülekezetbe. A republikánusoknak Illinois államban semmi esélyük sincs győzni (vagyis elektorokat gyűjteni), és a fekete választók túlnyomó többsége nemcsak itt, hanem az országban mindenütt Hillary Clinton mellett áll.

Donald Trump az elmúlt évtizedek legliberálisabb republikánus elnökjelöltjeként indult a választásokon. Nem is próbált vallásos színben feltűnni: bár formálisan soha nem szakított gyerekkora presbiteriánus vallásával, és hivatalosan ma is ugyanannak a manhattani Marble College Church gyülekezetnek a tagja, de nem gyakorolja vallását. A republikánus előválasztások során is kerülte a kifejezetten vallási közösségeket és a vallásos szóhasználatot. Szívesebben beszélt általános hallgatóság előtt, miközben riválisai – leginkább Ted Cruz – sorra járták a gyülekezeteket. Amikor elfogadta Pat Robertsonnak, a keresztény CBN televíziós csatorna elnökének meghívását, akkor is inkább a szintén Robertson által alapított Regent University fórumát választotta (Donald, Ted és Pat. Hetek, 2016. március 4.).

Ezért is keltett feltűnést, hogy most egy hangsúlyozottan vallásos közösségbe ment el, hogy értékekről és hitről beszéljen, sőt még a Bibliát is idézze. A detroiti Great Faith Church (Nagy Hit Gyülekezet) túlnyomórészt fekete hívőkből álló, teljes evangéliumi, karizmatikus közösség, amely hitvallása szerint „hisz a csodákban és a jelekben”, és gyakorolja a „Szent Lélek valamennyi ajándékát”.

Egy ilyen közegben nem lehet szekuláris kampányüzenettel előállni, sem pedig távolságtartónak lenni. Trump számára megvolt a kockázat, hogy elefántként jelenik meg a porcelánboltban, de ezt sikerült elkerülnie. Olyan beszédet mondott – nagyobbrészt papírból felolvasva –, amelyet meglepő volt tőle hallani. Stílusában is visszafogott, már-már alázatos volt, olyan, aki együtt tud érezni hallgatóságával.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!