Kereső toggle

Magvetők és megvetők

„Szánalmasok”: a kulturális elit amerikaiak tízmillióit rekeszti ki

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amerikaiak – köztük elkötelezett keresztények – millióit sértette meg Hillary Clinton egy leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek által szervezett adománygyűjtő rendezvényen. A konzervatív, tradicionális értékek iránt elkötelezett hívők Hillary Clinton szerint a „szánalmasok kosarába” tartoznak, amennyiben Donald Trumpot támogatják. Bár a demokrata elnökjelölt betegségével kapcsolatos hírek kissé elterelték a figyelmet a felháborító minősítésről, Clinton megvető szavai betekintést engednek abba, milyenné szeretné Amerikát formálni megválasztása után.

A kulturális elit liberális gőgje eddig is ismert volt, de az új, hogy ezt egy vezető politikus nyíltan megtagadja az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának első pontját, miszerint „Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.” Hillary Clinton ezzel szemben a szeptember 9-én New Yorkban, a Broadwayen tartott leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) adománygyűjtő esten azt mondta: „Trump támogatóinak a felét abba a kategóriába sorolhatjuk, amit én a szánalmasok kosarának nevezek. Rasszisták, szexisták, homofóbok, iszlamofóbok, ami tetszik”.  (Ezt a tábort gyakorlatilag menthetetlennek tartja Clinton, mert úgy folytatta, hogy a Trump-támogatók másik fele az, akit nem „előítéletek és paranoia” motivál.)

A rendezvényen valóban nem a „szánalmasok” vettek részt, hanem a Clintont támogató LGBT-elit krémje. A legdrágább belépő 250.000 dollár volt, fellépett Cher és Barbara Streisand, aki „szomorú, vulgáris bohócnak” nevezte Trumpot. Clintont pedig a legnépszerűbb transznemű amerikai énekes-színésznő, Laverne Cox konferálta fel. Az elnökjelöltet ováció fogadta, és Clinton láthatóan otthonosan érezte magát ebben a körben, akiktől azt kérte, segítsenek „átprogramozni azokat a barátaikat, akik Trumpot támogatják”. Durván kirekesztő és sértő nyilatkozata sem véletlen, a hangulattól fűtött elszólás volt, hanem előre megírt szövegből olvasta fel. Így joggal merül fel, hogy milyen elnöknek készül az a jelölt, aki pusztán eltérő politikai véleménye alapján amerikai állampolgárok tömegeit bélyegzi meg.

Hány embert is nevezett Clinton „szánalmasnak”? Milliókat. Ha a legszűkebb kategóriát vesszük, Donald Trump 13 millió szavazatot kapott már az előválasztások során. Ez azt jelenti, hogy Clinton szerint legalább 7,5 millió amerikai „szánalmas” szélsőséges. De Clinton „támogatókról” beszélt, Trumpnak pedig a pesszimistább felmérések szerint is 40 százalékos a támogatottsága, a potenciális szavazók között. 2012-ben mintegy 126 millióan szavaztak, idén még többet várnak. Ha Trump csúnyán veszítene, akkor is minden bizonnyal legalább 50 millióan szavaznak rá (Mitt Romney 60,9 millió szavazattal veszített). Ez 25 millió amerikai választót söpör a „szánalmasok kosarába”. Vannak Trump támogatói között rasszisták? Minden bizonnyal, mint ahogy a Black Lives Matter és hasonló csoportok rasszista tagjai közül sokan Clinton mellett állnak.

Nem kell hozzá külön szociológiai felmérés, hogy a Clinton által megvetett tízmilliók jelentős része újjászületett, Bibliában hívő keresztény, aki kiáll a házasság védelme mellett, és nem gondolja úgy, hogy a Korán istenében hinni ugyanaz, mint Ábrahám, Mózes és Jézus Krisztus Istenében. A jó hír az, hogy ez utóbbiak száma növekszik. Egy friss felmérés szerint különösösen a megagyülekezetek létszáma nőtt az elmúlt évtizedben, állapítja meg a Christianity Todayben megjelent felmérés.

Olvasson tovább: