hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nácik és az Európai Egység
Boris Johnson szerint Hitler is az unió előfutára volt

2016. 05. 19.
Nagy vihart kavart Boris Johnson konzervatív brit politikusnak a The Sunday Telegraphban megjelent interjúja, amelyben az európai egységgondolat előfutárai között említette Adolf Hitlert is. A miniszterelnökségre pályázó volt londoni polgármester a júniusi népszavazáson a kilépést támogatók vezéralakja, így kijelentését sokan a kampány egyik bombasztikus – a kritikusok szerint felháborító – kiszólásának mindősítették. De vajon van-e tárgyszerű alapja Johnson állításának? Milyen Európát akartak a nácik, és van-e gazdasági-politikai érveiknek bármi hatása a mai integrációra? A kérdésekre egy konzervatív oxfordi történész, John Laughland közel húsz éve megjelent könyvében próbált először választ adni, ám megállapításai mára, a referendum kapcsán váltak igazán aktuálissá.

1997-ben jelent meg a The Tainted Source: The Undemocratic Origins of the European Idea (A romlott forrás: Az eu­-rópai idea nem demokratikus eredete) című könyv, amit Sir Edward Heath volt brit miniszterelnök, aki 1972-ben aláírta Nagy-Britannia belépését az unióba, így minősített: „Abszurd és borzalmas meghamisítása a múltnak és jelennek.” A szerző, John Laughland azonban nem azt állítja – ahogy Boris Johnson sem –, hogy a mai Európai Unió alapítói a nácik lennének, és azt sem, hogy Brüsszelben a politikusok a Harmadik Birodalom feltámasztásán dolgoznának. Ettől még nem árt szembenézni a kényelmetlen történelmi előképekkel, különben, mint a könyv mottójaként idézett Alexis de Tocqueville írja, ha nem engedjük, hogy „a múlt megvilágítsa a jövőt, az emberek gondolatai homályban tapogatóznak”.

Az utóbbi időben amúgy sem szokatlan, hogy politikusok vetnek fel olyan kérdéseket, amelyeket történészeknek kellene. Tavaly ősszel Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszélt arról, hogy a náci „végső megoldás” beindításában milyen szerepe volt az akkori jeruzsálemi főmuftinak, Hadzs Amin al-Husszeininek. (A palesztin Hitler. Hetek, 2015. október 30.) Netanjahut első körben sokan bírálták, hogy milyen történelmietlen és uszító kijelentést tett. A korábban a főáramú média által került témáról mégis kibontakozott egy érdemi vita, amiből kiderült: a palesztin muszlim vezető 1941-ben valóban befolyásolta a náci politikát azáltal, hogy mereven elzárkózott a zsidók Palesztinába történő száműzése elől, legfeljebb arról lehet vitatkozni, hogy Hitler már ez előtt meghozta a döntést a holokausztról, vagy a wannsee-i konferencia – amelyen kidolgozták az európai zsidóság szisztematikus kiirtását – szervezését nem véletlenül kezdték meg Hitler és Al-Husszeini berlini találkozójának másnapján.

Határok nélkül

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!