Kereső toggle

Prédára vetett életek

Az abortuszvédő szervezet igazgatója kínálta eladásra magzatok testrészeit

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Gyakorlatilag a teljes magyar mainstream média (a vs.hu és az atv.hu kivételével) elhallgatta a hónap amerikai vezető sztoriját, annak ellenére, hogy a hírről – némi kezdeti tétovázás után – az idehaza mérvadónak tekintett összes angol nyelvű világlap beszámolt. Ez a hallgatás csak aláhúzza: olyan súlyú ügyről van szó, amely nyomán – ha őszintén végiggondolja valaki a következményeket – többé nem lehet konzervatív mániának beállítani az abortusszal kapcsolatos kritikákat. Miről is van szó? Két nap alatt kétmillióan látták a YouTube-on ezt a megdöbbentő rejtett kamerás videót, amin a Planned Parenthood abortuszvédő szervezet igazgatója magzatok testrészeit árulja vacsora közben egy elegáns étteremben.

Illegális szervkereskedelem és gyilkosság vádjával néz szembe Amerika legnagyobb, legismertebb és legnagyobb hatású abortuszhálózata, a Planned Parenthood (PP). A klinikáin éves szinten 300 ezer abortuszt végrehajtó szervezet vezető tisztségviselőjét egy életpárti aktivisták által létrehozott szervezet munkatársai keresték fel, akik magukat vásárlóknak állítva azt mondták, hogy tudományos kutatásaikhoz nagy tételben magzatok szerveire van szükségük, és erre árajánlatot is kértek.

A PP orvosi kutatásokért felelős igazgatója, Dr. Deborah Nucatola egy elegáns Los Angeles-i étteremben vörösbort kortyolgatva, és fitneszsalátát majszolva ismertette a lehetőségeket: bemutatta a rendelkezésre álló készleteket, a „testdarabok épségét” garantáló eljárást és végül egy árlistát is. Minderről rejtett kamerás felvétel készült, amelyről a Planned Parenthood is kénytelen volt elismerni, hogy valódi, bár a nyilvánosságra hozott 5 és fél perces anyag szerintük tudatosan szerkesztett. Válaszul a videó készítői nyilvánosságra hozták a teljes, közel háromórás felvételt is.

A videó készítői azt állítják, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem egész szervezet épült az üzletszerű szervtermelésre, és ennek során nemcsak a magzatokat ölték meg, hanem a barbár módszerekkel a terhes nők életét is veszélyeztették. Az amerikai képviselőház azonnali meghallgatást kezdeményezett az ügyben. Ha a vádak igazak, az akár a nagynevű „abortuszgyár” bukását is jelentheti – legalábbis elvben, mert például a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest egyetlen szót reagált az egész ügyre. „Nem” – ennyit válaszolt az újságírói kérdésre, hogy a botrány nyomán tervezik-e felülvizsgálni a Planned Parenthood szövetségi anyagi támogatását. (Korábban a szervezet közgyűlésén felszólalt Barack Obama is. Az elnök kijelentette: „A Planned Parenthood megbízható barát a nők számára, Isten áldja a munkájukat”. Szintén a szervezet támogatója a 2016-os elnökválasztás esélyese, Hillary Clinton is, aki twitterüzenetben azt írta támogatóinak: „Szeretem a Planned Parenthoodot, remélem, ti is …”

Szív, tüdő, izmok: beárazva

A rejtett kamerás videó magyar feliratos változatát a Vigyázó! blog publikálta. Ebből néhány idézet képek nélkül is jól érzékelteti, milyen szenvtelen közönnyel beszélt a PP igazgatója arról, hogyan kereskednek az abortált magzatok testrészeivel. Elmondása alapján egyértelmű, hogy nem egyedi esetről, valamely orvos vagy klinika szélsőséges gyakorlatáról van szó, hanem szervezett és jövedelmező iparág alakult ki, ahol minden igényt beáraznak és igyekeznek kielégíteni.

„Mostanában sokan akarnak sértetlen szívet azért, hogy a színuszcsomót kivegyék. Meg is lepődtem, mert nem tudtam, hogy ezek erre is alkalmasak. Szintén tegnap mondták először, hogy tüdőt rendelnének tőlünk (…), ahány ép májunk csak van, azt mind elviszik. Nagyon nagy rá a kereslet. De vannak, akiknek a végtagok kellenek, ami egyszerű eljárás, mert könnyű kivenni, bár fogalmam sincs mire kellenek nekik, talán izomhoz akarnak jutni belőle.”

Az anya egy abortuszklinikáról nyilván nem viszi magával a megölt magzatot, így az a klinika birtokába kerül, akik „hasznosíthatják” tudományos, vagy orvosi célra. A Planned Parenthood azonban nem adományozza a szerveket, hanem pénzt kér értük: „Tudja, sok számot mondhatnék, de az árlista nagyjából 30 és 100 dollár között van, az intézettől és a szervtől függően” – mondja Dr. Nucatola.

Ez viszont már felveti a szervkereskedelem gyanúját, hiszen mint a felvételből kiderül: ez a 30 és 100 dollár közötti összeg mintánként értendő, így egy – jó állapotban „kiemelt” – magzaton akár több ezer dollárt is „kereshetnek”, a szokásos állami támogatáson túl, amit magáért a műtétért kapnak. Dr. Nucatola nyolc abortuszt is elvégez egy nap, így a „műszak” végére a hálózat nagy mennyiségű „eladható termékhez” jut. Ha kiderül, hogy ez általános gyakorlat, akkor ezt a mennyiséget meg kell szorozni 820 klinikával és több ezer orvossal, akik a Planned Parenthood hálózatában dolgoznak. Az extra bevételeket adományként könyvelik el.

A szervkereskedelem tiltott az összes civilizált országban, ráadásul az Egyesült Államokban egy korábbi eset kapcsán külön törvényt is hoztak az abortált magzatok méltóságának védelmére. A jogszabály szerint „egy abortált magzat testrészeinek kereskedelmi forgalomba hozatala tíz évig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy 500000 dollár bírsággal büntetendő.” A Planned Parenthood nem tagadja, hogy magzatok szerveit tudományos kutatásokra adományozza, de azt igen, hogy pénzt kapna ezekért, illetve az átvett összegek szerintük csak a „minták” csomagolási és szállítási költségeit fedezik. A képviselőházi meghallgatás során megvizsgálják a felajánlásokat és az eladományozott szervek listáját is.

Sonderbehandlung

A videóban felvetett következő vádpont a tömeges gyilkosság vádja, pontosabban a „részleges születés abortusz” módszer elterjedt használata, amely során a 16 hetesnél idősebb magzatot élve húzzák ki az anyaméhből és csak akkor szúrnak egy méreginjekciót a koponyájába, amikor már a fejét leszámítva teljesen „megszületett”, azaz kijött az anyaméhből. 2003 óta törvény tiltja ezt a gyakorlatot: „A magzat kihúzása épen és élve egy abortusz során élve születésnek minősül a szövetségi törvények szerint, így minden további lépés, ami a megölésére irányul, emberölésnek minősül. A „részleges születés abortusz” szövetségi bűncselekmény. Két évig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy 250000 dolláros bírsággal büntetendő.”

A nyilvánvaló törvényi állásfoglalás ellenére a videó tanúsága alapján továbbra is használják az élve születéssel járó abortuszt, mégpedig azért, mert csak így lehet garantálni, hogy a magzat szervei ne roncsolódjanak. (Magyarán szólva azért, hogy értékes maradjon az áru. Nem mintha a normál módszer „humánusabb” lenne, amikor is a méhen belül ölik meg a magzatot, és feldarabolva „kaparják ki” az anyaméhből.)

A reménybeli ügyfelet az igazgatónő biztosítja arról, hogy minden munkanap elején megnézik a beérkezett rendeléseket, hogy az abortusz során vigyázni tudjanak az igényelt szerv épségére: „Nagyon gyakorlottak vagyunk abban, hogy szívet, tüdőt, májat emeljünk ki, mert tudjuk, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy ne nyomjuk össze őket.”

Ez a morbid gondoskodás különösen visszatetsző annak a szervezetnek a szájából, akik magukról azt állítják, hogy csakis a nők jogai érdeklik őket. A speciális eljárás (németül Sonderbehandlung – épp, ahogyan a nácik a megsemmisítés folyamatát nevezték a halálgyárakban) során ugyanis a magzat épségben való kihúzása indokolatlanul megnöveli az abortusz műtéti kockázatait, ami semmiképpen nem érdeke a páciensnek, csakis a klinikának. Dr. Nucatola szerint az orvosok még a bevált műtéti módszereiket is hajlandóak megváltoztatni, hogy teljesíteni tudják a rendelést, és ép szerveket tudjanak leszállítani.

A PP egy szűkszavú közleményben bocsánatot kért – no nem az eljárásért, hanem a munkatársuk „érzéketlen viselkedéséért”.

A szervezet cáfolja a szervkereskedelem vádját, szerintük rosszindulatú ellenfeleik akarják a videókkal lejáratni őket. Lapzártánk után nyilvánosságra került egy újabb videó is, amelyben a PP egy másik vezető munkatársa konkrét alkut folytat a magzatokból nyert szövetekre.

A kongresszus azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, ami az elnökválasztási kampányra is hatással lehet, miután több reménybeli republikánus jelölt is kiállt a PP állami támogatásának megszüntetése mellett.

Fajvédők találták ki a módszert

A Planned Parenthood alapítója, Margaret Sanger 1879-ben született, eredetileg ápolónő volt. Az 1910-es évek szüfrazsett mozgalmának, a női emancipációnak egyik élharcosaként 1916-ban ő nyitotta meg Amerikában az első „Születésszabályozási Klinikát”. Ekkortájt meglehetősen magas volt a fekete nők körében az illegális abortuszok száma, így az anyák életének megmentése akár jogos és igazságos célnak tűnhetett, de Margaret Sanger nem állt meg ezen a ponton. 1921-ben megalapította az Amerikai Születésszabályozási Ligát (American Birth Control League), ami 1938-ban alakult át Amerikai Tervezett Gyermekvállalási Szövetséggé (American Planned Parenthood Federation).
Az anyák megmentőjeként ünnepelt Sangerről nagy presztízsű díjat neveztek el, ám életének, főleg a harmincas években, volt egy sötétebbik oldala: az eugenikával való szoros kapcsolata és náci szimpátiája, amit a háború alatt igyekezett visszavonni, meghaladni, de árnyéka alól sosem tudott egészen kikerülni (Az eugenika amerikai gyökereiről lásd: Harc a gyengék ellen. Hetek, 2012. február 10.). Újsága, az 1919-től megjelenő Birth Control Review számos rasszista idézetet tartalmaz, például ilyeneket: „Az ausztrál őslakosok egy fokkal fejlettebbek a csimpánzoknál.”; „Arra törekszünk, hogy segítsük a nemzet fejlődését a fehér faj irányába, és hogy megszüntessük az alkalmatlan feketék túlszaporodását.”; „A fogamzásgátlás lényege, hogy létrehozzon egy telivér fehér fajt!”.
De Sanger nem csak a saját kiadványában fogalmazott így. 1923-ban a New York Timesnak egy interjúban így magyarázta céljait: „A fogamzásgátlás nem fogamzásgátlás válogatás nélkül, és nem ennek meggondolatlan gyakorlása. Azt jelenti, hogy a közösség tudatosan növeli a jobb faji elemeket a társadalomban, és fokozatosan visszaszorítja, megszünteti, majd remélhetően kiirtja magából a hibás készleteket –, azokat az emberi gyomokat (feketék), amelyek veszélyeztetik virágzását, elfojtják az amerikai civilizáció legszebb szirmait.”
A PP „klinikáinak” 79 százaléka ma is feketék lakta negyedekben van, az első ilyen is Harlemben nyílt meg 1921-ben. Sanger odáig ment, hogy önéletrajzában megállapította: mivel a feketék jobban bíznak saját „fajtájukban”, ezért a PP-klinikákban is feketéket kell alkalmazni, hogy ezzel is bizalmat gerjesszenek. A megtévesztés nagyon jól működött, mert a fekete alkalmazottak előnyben részesítése még Martin Luther Kinget is meggyőzte, aki 1966-ban át is vette a Margaret Sanger-díjat.
Megdöbbentő, hogy egy több milliárd dollárnyi alappal rendelkező, magát liberálisnak és feministának, valamint a jogegyenlőség harcosának beállító szervezet szisztematikus „népirtást” folytathat, mindezt úgy, hogy ehhez fekete jogvédők és az elnök hathatós támogatását képes magának biztosítani. Olyannyira, hogy már az se lesz botrány 2015-ben, amikor ez a szervezet a további dollármilliárdok reményében az iparilag megölt gyermekek szerveivel kereskedik délidőben Los Angeles gazdagjai számára. A Planned Parenthood esélyei a botrány ellenére ígéretesek: a szervezet és a „pro choice” abortuszvédő mozgalom egyik élharcosa, Hillary Clinton, aki „személyes példaképének és hősének” nevezte Margaret Sangert egyik nyilatkozatában. (forrás: tutiblog.com)

Olvasson tovább: