hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Misztika és mágia a szuperhősök világában
Kasszasiker és világmagyarázat

2015. 04. 16.
Léteznek a miénkkel párhuzamos univerzumok, amelyekben rendkívüli adottságokkal és high-tech kütyükkel bíró jók és gonoszok, rendfenntartók és ellenségeik vívják kozmikus csatáikat. A legnépszerűbb közülük Superman, a Kripton bolygóról származó idegen jótevő. Őt követi a mutáns Pókember, aki egy radioaktív pókcsípés által tett szert különleges képességeire. Harmadik a sorban Batman, a csúcstechnológiával és keleti küzdősportokkal felszerelkezett szimpla ember. A Marvel és a DC Comics által uralt képregény-univerzumokban ugyanakkor gyakran elmosódik a határ a jó és a rossz, a lehetséges és a lehetetlen, a tudomány és az okkultizmus között.

„Egyesek mágiának, mások tudománynak hívják. Ahonnan én jövök, a kettő egy és ugyanaz” – hangzik Thor, a norvég istenség képregényhősének magyarázata az emberfeletti képességek eredetéről. Ez a filozófia mind a materialista, mind a vallásos világ számára elfogadható magyarázatot ad. Ha úgy akarjuk, hőseink lehetnek egy fejlettebb civilizációból származó emberek, de akár félistenek, természetfeletti lények is. 

Az okkultizmusból évezredek óta ismert kifejezések áltudományos magyarázatot kapnak mind a képregényekben, mind azok filmadaptációiban. Különféle, a tudomány által még nem ismert energiák váltják ki a levitációt, a teleportálást, a telepátiát, egy félresikerült kísérlet miatt képes valaki alakváltoztatásra, tud fény-emberként repülni, vagy válik szörnnyé. Olykor egy másik bolygó nagyobb gravitációs ereje tesz valakit szuperemberré, aki átlát a tárgyakon, és tűz jön a szeméből. A korábban pogány mítoszoknak tartott történetekről kiderül, hogy valójában ősi idegenek állnak azok hátterében.

A képregény műfaj megengedi, hogy bármi és annak ellentéte is megtörténhessen. Szinte mindegyik szuperhőssel előfordul, hogy egy ellensége ideiglenesen uralmat nyer fölötte, vagy valahogyan a bőrébe bújva gonosz tettekre kényszeríti (lásd például a 2007-es Pókember 3 filmet). Vannak gonosz lények, akik megjavulnak, majd újra gonoszok lesznek. Bizonyos szuperhősök már többször is meghaltak, de aztán kiderült, hogy ez csak illúzió volt, illetve egy különleges anyag vagy energia révén sikerült feltámadniuk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!