Kereső toggle

Világkongresszus a zsidó-keresztény civilizáció védelmére

Két nép, egy otthon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tíz évvel ezelőtt, 2004 februárjában Jeruzsálemben Binjamin Elon izraeli turisztikai miniszter fogadta Németh Sándort, a Hit Gyülekezete vezető lelkészét. A megbeszélésen nemcsak az evangéliumi közösség által szervezett zarándokutakról volt szó, hanem arról is, hogyan lehet zsidó és keresztény vezetők aktív közreműködésével kiállni a közös értékek védelmében és megnyerni ehhez nemzeti politikai személyiségek támogatását is. A találkozóból az elmúlt évtizedben nagy befolyású világmozgalom bontakozott ki, amelynek európai központjává Budapest vált.

Az izraeli kormány a 2000-es évek elején, a véres palesztin intifáda idején érzékelte az Izrael-barát, filoszemita közösség támogatásának erejét. Az evangéliumi keresztény csoportokat még a sorozatos buszrobbantások és merényletek sem tartották távol Izraeltől. Fordulatot hozott az is, hogy George W. Bush megválasztásával helyzetbe kerültek az amerikai neokonzervatívok, akik között szintén sok evangéliumi keresztény politikus és szakértő volt.

Először Ariel Saron izraeli miniszterelnök rendezett konferenciát 2004-ben keresztény vezetők számára Jeruzsálemben – ennek keretében került sor Elon miniszter és Németh Sándor találkozójára is. A rendezvényen az akkor éppen pénzügyminiszterként szolgáló Benjamin Netanjahu is felszólalt. Ezen a konferencián még csak a zsidó állam és a keresztény közösség szorosabb együttműködéséről volt szó, de hamarosan megalakult az izraeli kneszetben az a többpárti képviselőkből álló csoport, amely a politikai együttműködést kereste a különböző országok filoszemita és Izrael-barát keresztény parlamenti képviselőivel.

A Kneszet Keresztény Szövetségesek Képviselőcsoportja több ország parlamentjében kezdeményezte hasonló csoportok megalakítását. Európában az első konferenciájukat 2011-ben Budapesten tartották, amelynek munkájában számos magyar kormánypárti és ellenzéki politikus is részt vett. 2013-ban az időközben Izrael Szövetségesei Alapítvány névre váltott szervezet úgy döntött, hogy Washington után ismét Budapesten rendezi európai csúcstalálkozóját.

Egyetlen stabil partner

A nagyszabású rendezvényre június 14-16. között került sor több helyszínen. A program leglátványosabb rendezvénye a Hit Gyülekezete központjában megtartott Jeruzsálem-nap volt, amelyen több mint 10 ezren vettek részt. A washingtoni és brüsszeli székhelyű alapítvány a világ több országgyűlésében támogat Izrael Szövetségesei parlamenti csoportokat, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az izraeli kneszettel. Az alapítvány célja a zsidó-keresztény kultúrán alapuló parlamenti kapcsolatok segítése, hangsúlyozva Izrael államának stratégiai, gazdasági, kulturális, tudományos és geopolitikai jelentőségét az európai nemzeteknek.

Az Izrael Szövetségesei Alapítvány budapesti konferenciájának zárónyilatkozata:

Alulírottak, az Izrael Szövetségesei Európai Csúcstalálkozó résztvevői egyértelműen kinyilvánítjuk: támogatjuk, hogy a zsidó nép békében és biztonságban éljen Izrael földjén és ősi fővárosában, Jeruzsálemben. Elítéljük az országainkban hallható antiszemita hangokat, amelyek igyekeznek meghamisítani és átírni a történelmet. Innen Budapestről, a modern cionizmus egyik alapító atyjának szülőhelyéről kifejezzük támogatásunkat a zsidó nép hazájához való jogának kérdésében. Támogatjuk Izrael jogát ahhoz, hogy megvédje polgárait a háborúval és a terrorral szemben, ahogy az minden szuverén állam kötelessége. Elítéljük azon közel-keleti országok tetteit, amelyek nem pusztán megfosztják polgáraikat a jogaiktól, hanem saját vallási kisebbségeik védelmének biztosítására is képtelenek, mi több, szisztematikusan gyilkolják azokat. Súlyos aggodalommal tölt el minket a keresztények és más kisebbségek helyzete a Közel-Keleten, és arra bátorítjuk a szabad világ vezetőit, hogy álljanak ki védelmükben, nehogy egy újabb generáció néma maradjon a szörnyű gonoszsággal szemben. Eltökélt szándékunk, hogy felemeljük szavunkat az igazság mellett.
Mint az európai országok parlamentjeinek képviselői elítéljük a Bojkott, Tőkekivonás és Szankciók Mozgalmat (Boycott, Divestment and Sanctions movement), amely alapvetően rossz színben tünteti fel, és igyekszik perifériára szorítani a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját, Izrael államát. Támogatjuk azokat az intézkedéseket, amelyek valódi békét hoznak, az olyan kezdeményezéseket, amelyek a békés együttéléshez, a kölcsönös elfogadáshoz és együttműködéshez vezetnek.A leghatározottabban elítéljük a három izraeli fiatal közelmúltban történt elrablását, és követeljük, hogy a Palesztin Hatóság tegye meg a megfelelő lépéseket biztonságos hazatérésük érdekében.
Aláírók:
Lucio Malan – szenátor, Olaszország
Premysl Sobotka – szenátor, Cseh Köztársaság
Peter Östman – parlamenti képviselő, Finnország
Maria Antoniou – parlamenti képviselő, Görögország
Ioannis Kefalogiannis - parlamenti képviselő, Görögország
Joel Voordewind – parlamenti képviselő, Hollandia
Raymond de Roon – parlamenti képviselő, Hollandia
Inga Bite – parlamenti képviselő, Lettország
Pedro do ó Ramos – parlamenti képviselő, Portugália
Anton Martvon – parlamenti képviselő, Szlovákia
Gabriel Elorriaga Pisarik – kongresszusi képviselő, Spanyolország
Margareta Cederfelt – parlamenti képviselő, Svédország
Erich von Siebenthal – parlamenti képviselő, Svájc

Az ünnepségen felszólalt Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter, aki előadásában hangsúlyozta: a magyarok, európaiak és az izraeliek közötti barátság a közösen vallott értékeken, a Biblia értékein alapul: az emberi jogok tiszteletén, a szabadság, a vallásszabadság és a szólásszabadság védelmén. Ezek az értékek azonban az Izraelt körülvevő országokban hiányoznak, a Közel-Kelet államai egymás után omlanak össze, kormányok buknak meg és az emberi jogok tisztelete is megszűnik – vélekedett.

Landau hozzátette: az iszlamizmus megerősödése tapasztalható, sok arab országban a rend helyét káosz kezdi átvenni, és terrorista erők özönlik el ezeket az államokat. Az izraeli politikus szerint ebben a helyzetben a kisebbségek, köztük leginkább a Közel-Keleten élő keresztények szenvednek a legtöbbet. Az egyetlen ország a térségben, ahol a keresztények száma növekedett az elmúlt időben, Izrael, mert ez az ország a demokrácia, a szabadság és az egyenlőség szigete a Közel-Keleten – fogalmazott. Mint mondta, Izrael büszke arra, hogy védelmezi a kisebbségek jogait, hogy ebben az országban mindenki szabadon élhet a hite, a lelkiismerete szerint és gyakorolhatja a vallását. Uzi Landau hangoztatta: a Nyugat számára az egyetlen stabil, kiszámítható partner a térségben Izrael.

Néven nevezni a Jobbikot

A program másik kiemelt előadója, Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke volt, aki beszédében kiemelte: „a ti harcotok a mi harcunk”, ahogyan a keresztények kiállnak Izrael állam és a zsidó nép mellett, úgy ők is kiállnak mellettük. Sosem lehet eltűrni a keresztényeket érő fenyegetéseket, ahogyan az antiszemitizmus sem tolerálható, hiszen e kettő között nincs különbség – hangsúlyozta.

Meg kell mutatni a világnak, hogy a zsidók és a keresztények együtt megvédik Izraelt, az arab keresztényeket és támogatják egymást – mondta Lauder, aki úgy véli, a zsidókat a keresztényekkel több dolog köti össze, mint bármely más néppel a Földön, hiszen ugyanazt a Bibliát olvassák és ugyanúgy békében akarnak élni a szomszédjaikkal egy ellenséges világban, ezért szerinte most minden eddiginél fontosabb, hogy kiálljanak egymásért, mert egyre erősödik a diszkrimináció és a gyűlölet szerte a világon.

Ronald S. Lauder a magyarországi holokauszt 70. évfordulójával kapcsolatban elmondta: bár Hitler adta ki a parancsot, a gyilkosságokat magyarok követték el, a nyilasok, ez „az antiszemita banditákból álló szélsőséges csoport”. Magyarországon 800 ezer törvénytisztelő zsidó élt a háború előtt, de közülük 600 ezren meghaltak a koncentrációs táborokban – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: ma is hallani hasonlóan szélsőséges nézeteket Magyarországon. Kijelentette: a Jobbik szélsőséges párt, amely fennhangon uszít romák, zsidók és „a közös nyugati értékeink” ellen. A Zsidó Világkongresszus elnöke felidézte: a 70 évvel ezelőtti budapesti borzalmak idején voltak fénysugarak is, például Raoul Wallenberg svéd diplomata és azok az egyszerű, templomba járó emberek, akik kockáztatták saját és családjuk életét a zsidók védelmében. Akkor is létezett jóság és valódi bátorság, és az igazi keresztények ma is különbséget tudnak tenni jó és rossz között – közölte.

Beszédében arra is kitért, hogy Isten odaígérte Izrael földjét Ábrahám leszármazottainak, és Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa. „A zsidó nép szíve Jeruzsálemben dobog”, és sosem lehet többé a zsidó népet és városát elszakítani egymástól – emelte ki. Ronald S. Lauder azt mondta, Izrael az egyik legéletképesebb demokrácia nemcsak a Közel-Keleten – ahol valójában az egyetlen igazi demokrácia –, hanem az egész világon. Izrael minden vallást védelmez, miközben a körülötte lévő országokban üldözik a más vallásúakat – közölte.

A Zsidó Világkongresszus vezetője végül megköszönte a jelenlévőknek, hogy támogatják Izraelt, és megígérte, hogy ugyanazzal az eltökéltséggel harcol a keresztényellenes terror ellen, amellyel az antiszemitizmus ellen is küzd.

Európa szabadsága a tét

A Jeruzsálem–nap további felszólalói közül Lucio Malan olasz szenátor, a Silvio Berlusconi alapította a jobboldali Szabadság Népe (PdL) párt képviselője az egész világ elismerésére számot tartó eredménynek tartotta, hogy Izrael az ellenséges, instabil környezet és folyamatos biztonságpolitikai kihívások ellenére működőképes demokráciát tart fenn és nem kíván engedni a zsidó-keresztény értékrend szabadságeszményéből. A civilizációs értékközösségre utalva kijelentette, hogy a zsidó állam elleni támadások a mi szabadságunk elleni támadások is. „Ha mi, európaiak nem törődünk az ő szabadságukkal, akkor a sajátunkkal sem törődünk, ami azt a veszélyt idézi elő, hogy elveszthetjük azt.”

Premysl Sobotka, a cseh szenátus korábbi elnöke, a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) szenátora felszólalásában a Csehszlovákia 1938-as megcsonkításához vezető rövidlátó európai politika tragikus következményeire utalva óvta az európai politikacsinálókat attól az illúziótól, hogy egy kívülről Izraelre kényszerített megoldással tartós békét lehetne elérni a Közel-Keleten. (Tudniillik az 1938-ban angol, francia, német és olasz részvétellel megkötött müncheni egyezmény Csehszlovákiát a Szudéta-vidék németek részére való átadására kényszerítette abban a naiv reményben, hogy ez majd Hitler étvágyát csillapítva békét biztosít Európában.) Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közép-kelet európai országokban ma tapasztalható számos anticionista sztereotípiát a korábbi Izrael-ellenes kommunista rezsim ültette el az emberek agyába.

Joel Voordewind holland parlamenti képviselő (Keresztény Unió) szintén elítélte az iszlám világban nap mint nap tapasztalható keresztényüldözést és kiemelte, hogy a térségben Izrael az egyetlen olyan ország, ahol érvényesül a vallásszabadság, ahol biztonságban vannak a különböző vallások szenthelyei, és mindenki, így a keresztények is félelem nélkül, szabadon élhetik hitéletüket.

Olvasson tovább: