Kereső toggle

Ronald S. Lauder: A ti harcotok az én harcom

Interjú a Zsidó Világkongresszus elnökével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Budapesti látogatása során exkluzív interjút adott az ATV-nek Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, amelyben a személyes küldetése mellett beszélt többek között arról, milyen stratégiát lát célszerűnek a Jobbikkal szemben, hogyan értékeli Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyarországi zsidó közösség felé tett ígéreteit, továbbá arról is, hogy hajlandó lenne-e megegyezésre a magyar állammal a Sukoró-perben, amit az elmaradt kaszinóberuházás miatti kártérítésért indított. A teljes beszélgetést az ATV június 22-én este 18.10 órai kezdettel sugározza.

Elnök úr, ön a budapesti keresztény cionista nagygyűlésen elmondott beszédében személyesen ígéretet tett, hogy ugyanolyan eltökélten fog harcolni a keresztényellenes terrorral szemben, mint ahogy az antiszemitizmus ellen harcol. Vannak ebben partnerei a zsidó és a keresztény vezetők között?

– Partnernek tekintem az egész keresztény és zsidó világot, mert nekünk nemcsak az antiszemitizmus ellen kell felemelnünk a hangunkat, hanem a keresztényellenességgel szemben is. Mi történt például Szíriában? 40-50 ezer kereszténynek kellett elmenekülnie az erőszak elől, hogy az életét mentse. Betlehemben, ahol a lakosság 80 százaléka keresztény volt, ma alig 20 százalék maradt. Hová mentek? Menekülniük kellett. Szudánban ki akarnak végezni egy asszonyt a hite miatt. Iránban felakasztottak egy lelkészt, csupán azért, mert a kereszténységet hirdette. Mit üzen mindez nekünk? Azt, hogy testvérek vagyunk – két nép, de nem két különálló csoport. A zsidók és a keresztények nagyon sok közös értéket vallanak. Ugyanaz a Bibliánk, ugyanabban az Istenben hiszünk, közös a tízparancsolatunk és a legfontosabb törvényeink. Ezért együtt kell működnünk. Kész vagyok ugyanazzal az erővel harcolni a keresztényellenességgel szemben, mint az antiszemitizmus ellen, mert ez a kettő összefügg egymással. Aki már gyilkolt keresztényt a hite miatt, egy zsidót is kész megölni ugyanezért. Az emberek mégis gyakran azt mondják: igen, a zsidóellenesség az elfogadhatatlan – pedig nincs különbség.

Látjuk, hogy Irakban új veszély fenyeget. Mit jelentene Izrael biztonsága számára egy iszlám kalifátus létrejötte a térségben?

– A kérdés nem csupán Irak. Ide tartozik Szíria, Irán és az egész Közel-Kelet. Láthatjuk, hogy egy szunnita-síita összecsapás kezd kibontakozni. Az irániak nem tudják, hogy mit tegyenek, mert védelmezni akarják a síitákat, akik a szunniták ellen harcolnak. A gond az, hogy mindkét oldalon terroristák állnak és ami Irakban, Afganisztánban vagy Szíriában történik, az nemcsak Izraelt érinti, hanem az egész nyugati világot. Ha a világnak ezen a pontján háború tör ki, az könnyen továbbterjedhet. Itt, Magyarországon az emberek könnyen legyinthetnek, hogy ez messze van, a Közel-Keleten. De ha őszintén megnézzük, mi történt Szarajevóban, láthatjuk, hogy abban a tragédiában, így vagy úgy, de az egész világ részt vett. Láttuk, mi történt Hitlerrel. A világ nem állította meg időben őt, pedig nem csak Csehszlovákiáról volt szó, nem állt meg ott a dolog. Mindenki belekeveredett a háborúba, és ettől Magyarország és a világ többi része is szenvedett.

A legutóbbi EP-választáson Európa több országában megerősödött a szélsőjobb, beleértve Magyarországot is. Ön szerint mi a fő baj Európában?

– Azt gondolom, hogy a fő kérdés a gazdaság. A szélsőjobb azt mondja: nézzétek, a rendszer nem működik, de mi majd rendbe tesszük nektek a dolgokat. Vegyük például Magyarországot. A szélsőjobboldali Jobbikot a világ nagy részén egyértelműen antiszemita pártnak tekintik, egyúttal azonban szélsőségesnek is. Pedig mire van legnagyobb szüksége Magyarországnak? Befektetésekre. Magyarországon az segít leginkább, ha más országokból pénzt hoznak ide befektetők. Minél többet beszélnek azonban a szélsőségekről, annál több ország és cég mondja azt, hogy maradjunk inkább távol Magyarországtól, mert túl szélsőséges hely a számunkra. Ha Magyarország munkahelyeket akar teremteni és befektetőket vonzani, akkor változtatnia kell az ilyen pártokhoz való viszonyán. A kormánynak azt kell üzennie, hogy „Itt vagyunk és segíteni akarunk az embereken”. Több százezer magyar érkezik külföldre, New Yorkba, Londonba vagy számos európai fővárosba. Nem látnak lehetőséget itt, Magyarországon. 25 ezer magyar fiatal él New Yorkban és ennél is sokkal több Londonban. Pedig a fiatalok jelentik Magyarország jövőjét. Az ország sokat veszít azáltal, ha ezek a fiatalok nem érzik azt, hogy érdemes itt maradniuk. Amikor a vasfüggöny leomlott, Magyarország volt az első hely, ahova befektettem a pénzemet. Hiszek Magyarországban, még ma is. Még akkor is, ha nem mindig érezzük azt, hogy szívesen látnak bennünket.

Ön egyszer azt mondta, hogy az „antiszemitizmust legtöbben az ebédlőasztalnál tanulják”. Hogyan lehet a mai fiatalokat megmenteni ettől, hogy ne az elődeik rossz példáját kövessék?

– Mi történik az ebédlőasztalnál? Világszerte hallják az emberek a híreket Izraelről vagy a palesztinokról, és ezekről beszélgetnek. A híradásokban nagyon sokszor a palesztinok a szenvedő felek, miközben Izraelt hibáztatják. A szülők azt mondják: nézd, miket művelnek ezek a zsidók! A gyerekek pedig hallják ezt, és reagálnak is rá. Az antiszemitizmus új formája az Izrael-ellenesség. Az emberek gyakran mondják, hogy „hiszen én nem is vagyok antiszemita, csak Izrael ellen tiltakozom.” De kik élnek Izraelben? Zsidók.

A Zsidó Világkongresszus elnökeként több mint 100 ország zsidóságát képviseli, és ezzel számtalan konfliktusnak és támadásnak teszi ki magát. A Forbes Top 500-as listáján szereplő egyik leggazdagabb amerikaiként miért vállalja ezt? Mi az, ami inspirálja ebben a küldetésben?

– A családom ugyanezt kérdezi tőlem. Nos, láttam, hogy a múltban, amikor nem volt vezetés, mi történt a zsidó néppel. Mi lett volna akkor, ha rendelkezünk egy erős Zsidó Világkongresszussal már a harmincas években? A Zsidó Világkongresszust történetesen 1936-ban alapították, válaszul Hitler tetteire és beszédeire. De a hangjukat senki nem hallotta meg. Azt remélem, hogy az én hangomat meg lehet hallani. Meghallják, amikor a keresztényellenességről beszélek, és meghallják, amit az iráni atomprogramról mondok. Mert az emberek úgy gondolják, hogy ha Iránnak atomfegyvere lesz, az csak Izraelt érinti. De ez az atomfegyver terroristák kezébe kerülhet. Mi történne akkor, ha egyszer csak bejelentik, hogy ott rejtőzik valahol egy ilyen bomba Budapesten? Mi van akkor? Bármi is történik a Közel-Keleten, annak itt és máshol is van következménye. Én nem tudom megtámadni Iránt, de azt remélem, hogy a riporterek, mint ön is, megértik ezt. Egy világ van, és az események összekapcsolódnak. Mindenki, aki az üldözés vagy az antiszemitizmus miatt életét veszti, egy elveszített élet, és ez mindnyájunknak fáj. A zsidó népet képviselem, de ahogy a beszédemben is mondtam: az én küzdelmem a ti küzdelmetek. Ott állok a keresztény emberek mellett is, akik nagy támogatóink.

Őszintén hiszem azt, hogy ugyanaz a nép vagyunk. Nemrég találkoztam a pápával. Azt mondta nekem: nem engedhetjük az antiszemitizmust, hiszen mi ugyanazokból a gyökerekből vagyunk, ugyanarról a földről jöttünk. Ez nagyon fontos. Olyan sokat érhetünk el együtt. És ez a jövő. Magyarország számára is ez a jövő: ahelyett, hogy a pártok egymással veszekednének, össze kellene fogni. Együtt sokkal erősebbek vagyunk. Hozzuk vissza azokat a fiatalokat, akik elhagyták Magyarországot, és építsünk együtt egy nagyszerű országot. Hiszen Magyarországot fiatalok építették fel egy másik nemzedékben, olyan fiatalok, mint ön. Ma is vannak, akik építik az országot, létrehoznak egy televíziót, kimondják azt, amit ki kell mondani. Ez a kulcskérdés. És ez a beszélgetés, amit itt folytatunk: több mint 20 olyan ország van, ahol ez nem történhetne meg, mert a törvény tiltja. Ha pedig valaki, mint a korábban említett iráni lelkész, mégis megteszi, akkor megölik. Ugyanígy Szudánban vagy Libanonban is. Erről beszélek. A helyzet drámai gyorsasággal megváltozhat. Láttuk Betlehemet 10-20 éve, láttuk Libanont, amit keresztény arabok építettek fel. Ma pedig menekülnek a Hezbollah elől. Ne engedjük, hogy a gyermekeinket megfojtsa a félelem. Nőjenek fel szabadon, és hadd építsék fel az országot.

Olvasson tovább: