hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar zsidók a német koncentrációs táborokban

2014. 06. 05.
A német megszállás után több mint 500 ezer magyar zsidót hurcoltak náci koncentrációs táborokba. Az 1944-es tavaszi és nyári deportálásokkal 430 ezren Auschwitz-Birkenauba, 15 ezren pedig az ausztriai Strasshof környéki munkatáborokba kerültek. A nyilasok mintegy 50 ezer további zsidót adtak át a náciknak. A német biztonsági szervek azonban csak a deportáltak mintegy 3 százalékát szállították el önhatalmúlag, magyar segítség nélkül. A zsidók 97 százalékát a magyar állam küldte a koncentrációs és munkatáborokba, ahol túlnyomó többségüket megölték.

A mai napig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a magyar holokausztért leg­inkább a nyilasokat terheli a felelősség. Őket pedig a legtöbben még ma is zsidógyűlölő őrültekből, politikai fantasztákból, szadistákból és alvilági gengszterekből álló csőcselékként látják. A nyilasok főkolomposként való beállítása azonban tévedés. Persze, a Szálasi-korszakban országszerte számos tömegmészárlásra, gyilkosságra, kivégzésre került sor. A nyilasok az ostrom alatt csak Budapesten zsidók ezreit lőtték a Dunába, kórházakban, árvaházakban gyilkoltak. Ezek a számok azonban eltörpülnek az 1944. márciusi német megszállás után hivatalba lépett Sztójay-kormány „teljesítménye” mellett. Márpedig ez a kabinet az addig berlini követként szolgáló Sztójay Dömén és az államtitkárként működő Jurcsek Bélán kívül mind a Horthy-korszak minisztereiből állt. Az 1944–1945-ös zsidóüldözés egyik leg­inkább szembetűnő jelensége Magyarországon éppen az, hogy nálunk a legtöbb ember haláláért nem a legradikálisabb szélsőjobb, hanem a hagyományos politikai elit tagjai felelősek. A „konzervatív úriemberekből” álló, Horthy kormányzó által kinevezett Sztójay-kormány éppen tízszer annyi zsidót deportált a birkenaui gázkamrákba, mint ahányat a máig (joggal) „nemzetvesztőnek” tartott Szálasiék német kézre adtak. Ráadásul mindezt olyan sebességgel, amely még a holokauszt alatt is Európa-rekordnak számított.

Auschwitz felkészül

Auschwitzot a magyar deportálások tették a holokauszt univerzális szimbólumává. 1944-ig ugyanis 800 ezer áldozatával messze Treblinka számított a leggyilkosabb tábornak. Mivel az Endlösung lassan a végéhez, a Vörös Hadsereg pedig a német határokhoz közeledett, Himmler parancsára 1943-ban Treblinkát és a többi lengyelországi megsemmisítő tábort felszámolták. Így a magyar zsidók kivégzésekor csak Auschwitz jöhetett szóba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!