hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mentsük meg Mariamot!

2014. 06. 06.
Nemzetközi kampányt indított Majnek Antal munkácsi megyéspüspök a Szudánban 100 korbácsütésre és halálra ítélt keresztény asszony megmentése érdekében. Mariam Yahia Ibrahim második gyermekét váró, a kilencedik hónap végén lévő édesanya, akire „hitehagyásért és keresztény férfival kötött házasságáért” szabták ki a legsúlyosabb büntetést, jóllehet Mariam egész életében ortodox keresztény volt. A szudáni saríarezsim radikálisan keresztényellenes törvényei értelmében mégis iszlám vallásúnak tekintik.

„Aki közületek megteheti, vesse latba befolyását, hogy ezt az ítéletet ne hajthassák végre!” – írja kezdeményezésében Majnek püspök, aki arra hivatkozik, hogy ma Szudánban talán a legradikálisabb a keresztény­üldözés: „ha egy ilyen ítéletet tétlenül engedünk végrehajtani, nem lesz megállás. (…) Meggyőződésem, hogy Amerika és az Európai Unió nyomást tud gyakorolni és meg tudja akadályozni az ítélet végrehajtását, ha akarja. Fel kell hívnunk figyelmüket arra, hogy az emberi jogok, a személyi és a vallásszabadság a keresztényeket is megilleti, ezért ha mások jogaiért kiállnak, az ő jogaikért ugyanúgy ki kell állniuk.”

Az asszony ügyét figyelemmel kíséri az Amnesty International is, akiknek a felhívására több mint 620 ezren álltak ki Mariam szabadon bocsátásáért. A terhes asszonyt és 20 hónapos elsőszülött fiát börtönben tartják, láncra verve. A bíróság közölte vele, hogy a szülésig a siralomházban marad, majd utána végrehajtják a kivégzést. A házasságtörés vádja pusztán azon alapul, hogy keresztény férfihoz ment hozzá, amit az iszlám törvények alapján nem ismertek el. A hitehagyást pedig arra alapozták, hogy Mariam felszólítás ellenére nem volt hajlandó feladni eredeti hitét. A szülésig már csak néhány hét maradt. (Hetek-információ)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!