hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Láthatatlan történelem
Tervek vagy véletlenek alakítják az eseményeket?

2014. 05. 24.
„A történelemben semmi nem történik véletlenül. Ha megtörténik, akkor azt úgy tervezték” - állította Franklin D. Roosevelt elnök, és mondását azóta rendszeresen idézik azok a szerzők, akik szerint az emberi történelem nem véletlen események és folyamatok mentén, hanem előre eltervezett nyomvonalon halad. A „tervezett történelem” teória egyik alapműve Ralph Epperson 1985-ben megjelent The Unseen Hand (A láthatatlan kéz) című könyve, amely megkísérli a történelmi események mögött feltárni a tervezettségre utaló bizonyítékokat.

Epperson elismeri, hogy a társadalom meghatározó történelemszemlélete közelebb áll ahhoz, amit James Warburg, Roosevelt elnök pénzügyi tanácsadója fogalmaz meg The West in Crisis (A Nyugat válságban) című könyvében: „A történelmet inkább véletlenek, mintsem tervek írják, gyakran őrültek teljesen irracionális tettei által.” Egy másik befolyásos amerikai politikus, Zbigniew Brzezinski, Carter elnök volt nemzetbiztonsági főtanácsadója is osztotta ezt a nézetet: „A történelem sokkal inkább káosznak, mint összeesküvésnek a terméke… Ma a politikaformálókat gyakran elsodorják az események és az információk áradata.”

Carbonarik és illuminátusok

A vita nem a huszadik században kezdődött. Benjamin Disraeli, aki 1874 és 1880 között volt brit miniszterelnök, a parlamentben kijelentette: „Nincs értelme tagadni – mert nem is lehet eltitkolni –, hogy Európa nagy részét, nem is beszélve más országokról, titkos társaságok hálózata szövi be. (…) Mi ezeknek (a titkos társaságoknak) a célja? Nem akarnak alkotmányos kormányzatot. Meg akarják változtatni a föld tulajdonjogát, hogy a jelenlegi birtokosokat megfosszák a vagyonuktól, és véget vessenek minden vallási hatalomnak.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!