hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nemzetek jövője Izraelben dől el
Interjú David Rubin volt silói polgármesterrel

2013. 12. 31.
„Az izraeli településeken zajló újabb építkezések engedélyezése porrá zúzhatja a békefolyamatot” – állította december utolsó napjaiban Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló. Több mint félmillió zsidó lakos él ma olyan területen, amelyet a nemzetközi közvélemény megszállt területnek tekint. Egy izraeli–palesztin békemegállapodás esetén közülük sokaknak távoznia kell ottho­nából, mert az esetleges területcserék a tervek szerint csak a legnagyobb településeket mentenék meg az evakuálás elől. A telepesek ennek ellenére bizakodóak, mert úgy látják, Izraelben ma sokkal többen érzik fontosnak azt, hogy az ország földrajzi értelemben is kötődjön bibliai örökségéhez. A telepesmozgalom egyik vezetőjével, David Rubinnal, Siló város volt polgármesterével annak kapcsán beszélgettünk, hogy január elején magyarul is megjelenik könyve, amelyben személyes élettörténetén keresztül vall a visszatérés felemelő és sokak számára tragikus tapasztalatairól.

Önöket, izraeli telepeseket a politikusok és a média nagy része a béke egyik legveszélyesebb akadályainak tekinti. A telepeseket gyakran párhuzamba állítják az iszlám szélsőségesekkel és terroristákkal. Mi az önök válasza ezekre a vádakra?

– Ezek a vádak alapvetően nevetségesek, amelyeknek nincs semmilyen történelmi alapjuk. A tény az, hogy nem lehetünk a béke akadályai, mert a saját otthonunkban élünk. Az elmúlt ötezer évben egyedül mi alkottunk önálló, szabad államot ezen a földön, bárhogy is nevezik, Kánaán földjének vagy Izrael földjének. De így van akkor is, ha ezt a történelmi szempontból képtelen elnevezést, a Palesztina nevet vesszük, amelyet a rómaiak találtak ki kétezer éve, hogy elválasszák a zsidókat a földjüktől. Akkor már több mint ezer éve önálló nemzetet alkottunk.

Dávid király után, Salamon idejében épült fel az első templom Jeruzsálemben. Ezt megelőzően, 369 éven át Silóban, Izrael első fővárosában állt a Szent Sátor. 1967-ben, a hatnapos háború után erre az ősi bibliai földre tértünk vissza, amelynek a közepén található Siló. Sokan Nyugati Partnak vagy Ciszjordániának nevezik ezt a területet, ami szintén nevetséges, mert ezt a fogalmat a jordániaiak találták ki, miután a britek támogatásával megszállták ezt a földet. Ennek, a Jeruzsálemtől északra és délre elterülő térségnek az ősi, történelmi szempontból pontos neve Júdea és Szamária.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!