hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saranszkij: „Erős identitás nélkül csak a félelem marad”
Az antiszemitizmus hármas szövetségéről és a morális tisztánlátás hiányáról

2013. 12. 12.
A félelem vitte be a nyugati vezetőket az Iránnal kötött alkuba – állítja Natan Saranszkij világhírű emberi jogi aktivista, volt izraeli miniszterelnökhelyettes, aki szerint szégyenletes, hogy a tárgyalások során fel sem merült a több ezer iráni politikai fogvatartott kérdése. A morális tisztánlátás hiánya miatt a nagyhatalmak nem merték vállalni a konfrontációt a mai világ gonosz birodalma ellen, szemben azzal, ahogy Ronald Reagan fellépett a Szovjetunióval szemben. Saranszkij úgy véli, hogy nagyon káros lenne, ha az iráni modellt próbálnák meg alkalmazni más válságok kezelésére, akár Szíriában, akár az izraeli–palesztin konfliktusban. A Natan Saranszkijjal készített rendkívüli interjú további részletei a jövő héten láthatók az ATV-n.

Elnök úr, egy friss felmérés szerint az európai zsidóság kétharmada úgy véli, hogy az antiszemitizmus nagy probléma az országukban. 76 százalékuk azt is állítja, hogy a helyzet az elmúlt öt évben tovább romlott. Ön is úgy látja, hogy 70 évvel a soá után a zsidók veszélyben élnek Európában?

– Kétség kívül sok zsidó fenyegetve érzi magát, és ennek részben régi, részben pedig új okai is vannak. Látjuk, hogy az egységes Európa gondolata hogyan hullik széjjel. Európa különböző országaiban sokan úgy érzik, hogy nem tudnak megbirkózni a gazdasági nehézségekkel, és ezért kezdik újra a zsidókat hibáztatni. Azt mondják, hogy a zsidók találták ki ezt az univerzális, kozmopolita világot, és ezért kell nekünk szenvednünk. Ez a történet nagyon régi, most csak új formát adtak neki.

Mit tanácsolna azoknak, akik fenyegetve érzik magukat? Hogyan lehet ma legyőzni a félelmet?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!