hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jóképű diktátorokra vár a nép
Timur Vermes német író szerint értékek nélkül menthetetlen a demokrácia

2013. 09. 27.
Csak a demokrácia iránti határozott kiállás és az erős értékrend védhet meg egy társadalmat attól, hogy elkerülje a demagóg politikai karrierépítők csapdáját – állítja Timur Vermes magyar származású német író. A Hitler-szatírájával világsikert arató szerző aggódik, mert nem biztos abban, hogy Németország elegendő érettséggel és ellenálló képességgel rendelkezik ahhoz, hogy mások és önmaga veszélyeztetése nélkül be tudja tölteni az európai nagyhatalom szerepét. Vermes szerint a tömegmédia olyan politikusokat keres, akik jóképűek, és meg tudják nyerni az emberek bizalmát, de a demokrácia feladata, hogy az ilyen sztárjelölteket is átvilágítsa.

Honnan jött az ötlete, hogy regény formájában feltámasztja Hitlert?

– Törökországban nyaraltam, ahol meglepődve láttam, hogy milyen népszerűek a Hitlerről szóló könyvek. Elgondolkodtam, hogy mi vonzza benne ma is az embereket, ráadásul egy olyan országban, ami soha nem volt a Harmadik Birodalom szövetségese. A nyilvánosan árult kiadványok között volt a Mein Kampf és ennek kevésbé ismert folytatása, az úgynevezett Zweites Buch (Második könyv) is. Ez utóbbit Németországban alig ismerik, mert annak idején nem jelent meg németül. Hitler kiadója ugyanis 1928-ban úgy ítélte meg, hogy ha a Mein Kampf sem nagyon fogy, akkor minek még egy könyv ugyanattól a szerzőtől.

Ezt én is megkérdezhetem öntől: annyi könyvet írtak Hitlerről, minek még egy?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!