hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A földgáz csak ugródeszka
Interjú Eliezer Sandberg volt izraeli energiaügyi miniszterrel

2013. 07. 25.
Izraelnek nem szabad megelégednie azzal, hogy új szereplőként bekapcsolódik a világ energia- piacára, hanem a Földközi-tengerben megtalált természeti kincseket olyan új technológiai megoldásokkal kell párosítania, amelyek világméretekben forradalmasíthatják a közlekedést és az ipari termelést – állítja Eliezer Sandberg volt izraeli energiaügyi miniszter. A politikus ma is Benjamin Netanjahu miniszterelnök egyik legközelebbi tanácsadója, és egyben az izraeli bevándorlást támogató állami szervezet, a Keren Hajeszod elnöke.

A világ minden országába érkeznek bevándorlók, Izraelben azonban alijázóknak nevezik őket. Mi a különbség a két fogalom között?

– Az alija valóban más szó, és a jelentése is eltérő. Lefordítva azt jelenti, hogy felmenni vagy felkapaszkodni valahová, egy alacsonyabb helyről egy magasabb helyre. Az alija szóval azt a folyamatot írjuk le, amikor valaki a világ bármely országából elindul, hogy visszatérjen az ősi hazába, Izraelbe. Amikor egy zsidó elköltözik mondjuk Franciaországból Németországba, akkor ugyanolyan bevándorlónak számít, mint bárki más. Amikor azonban ugyanez az ember Franciaországból Izraelbe, őseinek az otthonába költözik, akkor egy legalább 2000 éves időszakot zár le. Ez az alija. Felkapaszkodik egy magasabb helyre, az Ígéret földjére. Héberül tehát ezzel a szóval írjuk le azt, amikor valaki hazatér.

A világ több mint 100 országában élnek zsidók. Mi az izraeli állam stratégiája: mindenkit a hazatérésre ösztönöz, és ennek érdekében aktív tevékenységet – ha úgy tetszik, toborzást – is végez, vagy rábízza az emberekre, hogy jöjjön az, aki akar?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!