hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A melegek bocsánatkérést várnak a megbukott skót bíborostól
Vizet prédikált

2013. 03. 14.
Egyhetes tagadás után elismerte az ellene felhozott vádakat, és nyilvánosan bocsánatot kért Keith O’Brien skót bíboros, kijelentve: tettei időnként nem feleltek meg a tőle elvárható erkölcsi szintnek. Papok tettek panaszt ellene „túlzott testi érdeklődés” miatt.

A skót katolikus egyházon keresztül kiadott nyilatkozatában O’Brien kijelentette: „Az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek bizonyos vádak, melyeknek névtelen és homályos jellege eleinte tagadásra késztetett”. A volt bíboros nyilatkozatában bocsánatot kért minden érintettől, kijelentve, hogy a jövőben minden nyilvános szerepvállalástól távol tartja magát. Egyelőre azonban a nyugodt nyugdíjas évek helyett ügyei egyházi kivizsgálására kell készülnie. Erre minden valószínűség szerint csak az új pápa megválasztása után kerül sor, a skót katolikus egyház addig is a saját levében fő. Mint arról már hírt adtunk, O’Brien bíboros az után mondott le, hogy egy, az egyházból korábban kilépett, valamint három ma is aktív pap a múlt hónapban a pápai nunciuson keresztül panaszt tett ellene a nyolcvanas években irántuk tanúsított túlzott testi érdeklődés miatt.
Keith O’Brien egyelőre egy meg nem nevezett helyre vonult vissza pihenni és kivárni a vádak és a beismerés keltette hullámok elülését. A bíborosnak e héten kellett volna a Vatikánba utaznia, hogy részt vegyen az új pápa megválasztására összegyűlő konklávén – a skót katolikus egyház éléről pedig e hónap végén, hetvenötödik születésnapján vonulhatott volna nyugdíjba. Kényszerű, előrehozott távozásával azonban egész Nagy-Britannia elvesztette a pápaválasztásban való részvétel lehetőségét.
A bíboros vasárnap nyilvánosan bocsánatot kért az egyháztól és a skót néptől, elismerve, hogy az ellene felhozott vádak igazak. Catherine Deveney, a vádakat először nyilvánosságra hozó brit Observer munkatársa mind a négy sértettel személyesen találkozott. „Ezek az emberek nem az egyháznak akarnak ártani, ők az egyháznak szentelték az életüket” – jelentette ki Deveney egy interjúban, hozzátéve: „Az egyház egyik nagy hibája, hogy ösztönösen el akar fedezni minden bűnt, hogy magát megvédje. Ezzel azt üzeni a megsértett egyéneknek: te nem számítasz annyit, mint az egyház külső arculata.”
A múlt héten arra is fény derült, hogy 2001-ben egy ötödik panasz is érkezett a Vatikánhoz Keith O’Brien ellen, aki egyébként egészen 2003-ig, bíborosi kinevezéséig liberális érsekként volt ismert hazájában. Az egyház tanításainak védelméről szóló bíborosi eskü aláírásával azonban a melegek egyenlő jogaiért kampányolók körében szinte hírhedtté vált a melegházasság és a melegek örökbefogadási jogai elleni erőteljes támadásairól. O’Brien helyzetének kellemetlenségét fokozza, hogy Colin MacFarlane, a Stonewall Scotland nevű, melegjogokért küzdő alapítvány vezetője – aki tavaly az „év bigottjának” nevezte őt – mindezek tükrében számon kérte a lemondott bíborostól, hogy a melegektől elfelejtett külön bocsánatot kérni.
Nem sokkal a lemondásához vezető vádak nyilvánosságra kerülése előtt egyébként a BBC Scotlandnek adott interjúban a volt bíboros kiállt amellett, hogy a papoknak meg kell adni a házasodás és a gyermeknemzés jogát, hiszen számos egyházi ember számára nagy küzdelmet jelent a cölibátus megtartása.
Bár a vatikáni vizsgálat bizalmas jellegű lesz, O’Briennek mindenképpen fel kell készülnie a részletekről való beszámolásra. A vizsgálat egyben azt is jelenti, hogy a volt bíborosnak és vele együtt a skót egyháznak szembe kell néznie nemcsak a szexuális bűnök, hanem a képmutatás vádjával is, hiszen felmerül a jogos kérdés, hogy az egyház vezető személyiségei közül vajon hányan lehettek tisztában O’Brien korábbi bűneivel, és milyen szerepet játszhattak azok takargatásában. (L. I. A.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!