hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kővel és kereszttel

2012. 09. 01.
Elefántcsontparttól Indonéziáig egyre több hír érkezik arról, hogy a legradiká­lisabb iszlám csoportok a saría törvények közül a keresztre feszítés alkal­ma- ­zását követelik a „hit ellenségeivel” szemben, st van, ahol már a gyakorlat­ban is megkezdték ennek alkalmazását. A drákói büntetési forma bevezetését sürgeti az új egyiptomi parlament egyik tagja.

Augusztus 8-án a Sky News brit hírtelevízió arab nyelvű adásának kairói tudósítója arról számolt be, hogy a Muzulmán Testvériséghez tartozó tüntetők újságírókat támadtak meg, akiket azzal vádoltak, hogy Mohamed Murszi elnök rosszhírét keltik. A riporterek korábban azt állították, hogy az iszlamista tömeg meglincselt és keresztre feszített több embert az elnöki palota közelében.
Az állítólagos keresztre feszítésekről nem kerültek nyilvánosságra felvételek. Arról viszont többen beszámoltak, hogy a radikálisok megverték a Youm 7 című világi lap főszerkesztőjét és kifosztották az újság irodáit. A média elleni fellépés egyik célja az El Balad népszerű kairói hírportál szerint az, hogy megakadályozzák az egyip­tomi iszlamista fordulatról szóló hírek kijutását külföldre.
Aligha vet jó fényt az új rendszerre például, hogy az egyik parlamenti képviselő, Adel Azzazi az iszlám bünte­tő törvénykönyv legradikálisabb szankcióját követelte az erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben. A szalafista Nur-párti képviselő törvényjavaslata szerint a rablás büntetése az ellentétes oldalon lévő egyik kar és láb levágása, gyilkosság esetén pedig keresztre feszítés lenne. „Allah törvénye nem választás kérdése – nyilatkozta Azzazi. – A jelenlegi büntető jogszabályok nem elég elrettentőek.”
A Muzulmán Testvériség nevében a Szabadság és Igazság Párt egyik képviselője, Gamal Hesmat üdvözölte a kezdeményezést, mint ami visszatérést jelent az iszlám saría következetes alkalmazásához.
Az új egyiptomi jogszabály hűen követné a Korán rendelkezését, ami ezt mondja: „Akik fegyvert fognak Allah s a küldötte ellen, s csak abban serények, hogy romlást idézzenek elő a földön, azoknak az a jutalma, hogy megöletnek, vagy keresztre feszíttetnek, vagy egymással ellentétesen a kezük és a lábuk levágatik, vagy elűzetnek erről a földről. Ez lesz az evilágon az ő szégyenük, a túlvilágon pedig ráadásul óriási büntetés lesz az ő osztályrészük.” (Korán 5.33)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!