Kereső toggle

Házi feladat helyett ima?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szinte példátlan többséggel, 83 százalékos szavazati aránnyal győzött az egyesült államokbeli Missouri államban az a népszavazás, amely jogszabályban kívánta biztosítani az iskolai imádkozás lehetőségét. A döntéssel szemben polgárjogi szervezetek a bírósághoz kívánnak fordulni, szerintük ugyanis a referendum eredménye sérti az állampolgári egyenlőséget és a lelkiismereti szabadságot.

„Az imádkozáshoz való jog" - ezen a néven emlegették az amerikai sajtóban azt a népszavazási kezdeményezést, amelyről augusztus 7-én döntöttek Missouri államban. A referendum előzménye az volt, hogy a déli állam kongresszusa és szenátusa tavaly alkotmánykiegészítést fogadott el. E szerint az állampolgároknak joguk van nyilvánosan imádkozni közintézményekben, köztük iskolákban is, feltéve, hogy az nem zavarja az ott folyó hivatalos vagy szakmai tevékenységeket. A javaslatot korábban éveken át sikertelenül próbálta meg elfogadtatni Mike McGhee, az állam republikánus kongresszusi képviselője.

A vita nyomán a képviselő állampolgári támogatással népszavazást kezdeményezett a kérdésben. Missouri állam szavazói 83 százalékos többséggel támogatták az alkotmánykiegészítést, amely szerint a helybelieknek „joguk van kifejezni vallási meggyőződésüket, beleértve az iskolás diákok jogát is arra, hogy önkéntes alapon imádkozzanak, és kifejezzék Isten iránti meggyőződésüket az oktatási intézményeikben". A Saint Louis Dispatch értékelése szerint szinte példátlan, hogy ilyen jellegű kérdésben ekkora - közel hétszeres - többség alakuljon ki.

A népszavazást a kezdeményezők nagy sikerként értékelték: „Missouri lakossága megerősítette a jogot arra, hogy továbbra is lehessen nyilvánosan imádkozni. Az emberek elutasították a vallási intoleranciát" - nyilatkozta Mike Hoey, a Missouri Katolikus Konferencia elnöke.

A nagy szavazatkülönbség ellenére az alkotmánykiegészítés ellenzői a bírósághoz kívánnak fordulni, mert szerintük a jogszabály sérti az állam és az egyház elválasztásának elvét. Azt is kifogásolják, hogy a referendumban szereplő kérdés „félrevezető" volt. A tiltakozó civil szervezetek úgy vélik, hogy a rendelkezés nemcsak a diákoknak biztosít lehetőséget a nyilvános imádkozásra, hanem a választott köztisztviselőknek is, hogy kormányintézményekben tartsanak vallási rendezvényeket. Az állampolgári egyenjogúság megsértését látják továbbá abban, hogy a jogszabály nem vonatkozik a börtönökre, így ott a fogvatartottaknak továbbra sem lesz lehetőségük a nyilvános imádkozásra.

„Félrevezető és valószínűleg alkotmányellenes volt a népszavazáson feltett kérdés, ezért bírósághoz fordulunk, és bízunk abban, hogy a demokratikus folyamat végén ez a helyzet megváltozik" - mondta Karen Aroesy, a Rágalmazás Elleni Liga emberi jogi szervezet Missouri állambeli vezetője, aki azt is felvetette, hogy a jogszabályra hivatkozva a diákok a jövőben kibújhatnak az iskolai kötelezettségeik, például a házi feladat megírása alól is. A nem vallásos gyerekek pedig hátrányba kerülhetnek amiatt, hogy nem vesznek részt a nyilvános vallási programokon.

A támogatók szerint alaptalanok az aggodalmak. „Nem szabad fenyegetésnek látni azt, ha a vallás visszatér a közterekre. Mi az állam lakóinak túlnyomó többségével együtt ezt egy pozitív lépésnek tartjuk" - nyilatkozta Mike Hoey.

Olvasson tovább: