Kereső toggle

Rock a tékozlókért

Classic Petra Live: Hatvanon túl, teljes szívvel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Régen fordult elő utoljára, hogy világhírű előadók európai turnéjuk során több koncertet is adtak Magyarországon. A Classic Petra is csak egy fellépést vállalt 2011-ben Budapesten, de idén három - teltházas - bulit is adtak, összesen 15-16 ezer fős közönség előtt. „Nashville-ből, a Hard Rock fesztiválról jöttünk, és itt Budapesten ért bennünket utol a jó hír: legújabb koncertlemezünk, a Back To The Rock: Classic Petra Live az első helyen debütált az amazon.com sikerlistáján" - mondta a veterán csapat négy évtizede legkitartóbb tagja, Bob Hartman szólógitáros-zeneszerző. A Petra tagjaival a Budapesti Hit Arénában tartott kétórás fergeteges koncertjük után beszélgettünk.

„Csak az Antarktiszon és Grönlandon nem koncerteztünk még pályafutásunk során" - állítja Hartman. „Minden helyszín más: mi elég jó zenészek vagyunk ahhoz, hogy bárhol jó koncertet tudjunk adni, de az már ritkább, hogy mi is kapunk a közönségtől. Ma este ez történt" - teszi hozzá a csapat frontembere, Greg X. Volz, aki meghatottan meséli, hogy az este végén odajött hozzá egy magyar zenész, aki elmondta: a nyolcvanas években egy ismerőse fordította neki a Petra-szövegeket, amelyek a hit és szabadság reményét hozták el a vasfüggönyön túlra. A dalok hatására lettek keresztények, mint ahogy világszerte nagyon sokan.

„Az üzenet nem változott: a Kőszikla, Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz" - ám Mark Kelly basszusgitáros szerint erre minden generációnak szüksége van. „Azt tesszük, amit Isten ránk bízott, ehhez igyekszünk hűségesek maradni.  Most azért is álltunk össze, mert tudjuk, hogy sokan, akik régen, a Jézus-mozgalom idején vagy a nyolcvanas években megtértek, ma tékozló fiúként élnek szerteszéjjel a világban. A világ kemény, de a zene gyógyír lehet a sebesült lelkeknek. Mi azt üzenjük nekik, hogy vissza lehet térni az Atya házába, és sokan vissza is jönnek. Nemrég Ohióban a koncertünkre eljött három testvér, akik húsz éve nem beszéltek már egymással. Régen sok koncertünkre együtt jártak, de most egyik sem tudta a másikról, hogy ott van. Amikor találkoztak, leomlottak közöttük a falak, kibékültek egymással és Istennel is."

A visszatérés másik okát említi Louie Weaver: „A tizenhat éves fiam és a tizenkét éves lányom soha nem látott rockzenekarban dobolni, mert a Petra után más stílusban folytattam." Amikor azonban két éve újra összeállt a klasszikus csapat, Weaver első szóra jelentkezett. A 61 éves örökifjú dobost mikiegeres  pólóban és úszósapkára emlékeztető fejkendőjében a magyar tinédzserek is nagy ovációval fogadták. „A fiataloknak azt üzenjük, hogy legyenek bátrak, és vállalják a hitüket. Nagy élmény volt itt Budapesten azt látni, hogy több ezer fiatal szégyen nélkül lelkesedik Jézusért."

„Amerikában el vagyunk kényeztetve, mert a társadalomban - a sok világi hatás ellenére - még ma is megbecsült dolog kereszténynek lenni. Elfogadó a közeg és a zeneipar is értékel bennünket, mert tisztában vannak vele, mekkora piacot jelentenek a keresztény zenészek. Európában ez sokkal nehezebb, a társadalmi elfogadás és a zenészek megélhetése is, ezért nagyon becsüljük azokat, akik hűségesen ezt az utat járják" - mondja John Lawry, a Petra billentyűse.

Minden híres zenekartól az újjáalakulás után megkérdezik a rajongók, így mi sem hagytuk ki a klasszikus kérdést: „Meddig maradtok együtt?" Az öt zenész egymásra nézett, és szinte egyszerre válaszolták nevetve: „Éjfélig, maximum."

Olvasson tovább: