hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lefoglalták a Vatikáni Bank titkos iratait
Kire vallott az exelnök?

2012. 06. 14.
Életveszélyben érzi magát a Vatikáni Bank (IOR) május végén leváltott elnöke. Mint beszámoltunk róla, Ettore Gotti Tedeschit egy rendkívüli igazgatótanácsi ülésen mentették fel, viharos körülmények között. (Vendetta a pápa ellen. Hetek, 2012. június 1.)  Az olasz rendőrség június 9-én házkutatást tartott Tedeschi lakásán, ahol egy páncélszekrényben 47 aktát találtak. Ezek a hírek szerint a Szentszék és az IOR titkos ügyleteit dokumentálják. A bankár „életbiztosításként" tette félre az iratokat, amelyeket az olasz rendőrség vizsgál. A Vatikán perrel fenyeget, és visszaköveteli a dokumentumokat, amelyek a hírek szerint a Vatileaks kiszivárogtatásoknál jóval kellemetlenebb ügyekről szólnak.

Tedeschi 2009-ben azzal a megbízással érkezett a Vatikáni Bankba, hogy átvilágítsa és kifehérítse a hírhedt múltú pénzintézetet. Annak ellenére, hogy a 67 éves megbecsült bankszakember kinevezését XVI. Benedek pápa és Tarcisio Bertone vatikáni bíboros-államtitkár támogatta, a transzparenciára tett kísérlet megbukott. Az IOR négytagú nemzetközi igazgatótanácsa „kiszámíthatatlan személyes viselkedése" és állítólagos szakmai mulasztások miatt azonnali hatállyal menesztette Tedeschit. (Az Il Fatto Quotidiano című lap közölte egy római pszichológus szakvéleményét a bankvezetőről, amit még tavaly decemberben készített. Az orvost az IOR akkori ügyvezető igazgatója kérte fel, hogy titokban vizsgálja ki, mi állhat Tedeschi „egocentrikus viselkedése és narcizmusa mögött". A pszichológusi jelentés hivatkozásul szolgált a bankelnök azonnali menesztésekor.)

Június 9-én hajnalban az olasz rendőrség egy állami hadiipari óriáscég - a Finmeccanica - korrupciós ügyeiben folytatott vizsgálatra hivatkozva házkutatást tartott Tedeschi lakásán, és milánói irodájában. A hatóságok hivatalosan nem gyanúsították meg a bankárt, akinek közeli ismerőse a Finmeccanica elnöke, és hangsúlyozták, hogy a nyomozásnak nincs köze a vatikáni kiszivárogtatási botrányhoz, sem az IOR tevékenységéhez. Az olasz sajtó azonban úgy véli, hogy a bankár nagy hatalmú vatikáni ellenfeleinek bosszúja állhat a házkutatások mögött.

Ha így volt, könnyen lehet, hogy a megrendelők elszámították magukat. A bankár lakásán ugyanis a rendőrség lefoglalt egy páncélszekrényt, amelyben az IOR-ból származó dokumentumkötegek voltak. Tedeschi barátainak azt mondta, hogy az iratokat arra az esetre tette félre, „ha történne vele valami". Az olasz lapok szerint a 47 dossziéban bíborosoktól származó leveleket és e-maileket találtak, feljegyzésekkel és a Vatikáni Bank illegális tevékenységét bizonyító számlamásolatokkal együtt. A bankvezető ezeket állítólag személyesen akarta átadni XVI. Benedeknek, hogy megvilágítsa, mi állhat váratlan menesztésének hátterében. A dokumentumokat azonban a hajnali razzia során a rendőrség magával vitte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!