Kereső toggle

Kire vallott az exelnök?

Lefoglalták a Vatikáni Bank titkos iratait

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Életveszélyben érzi magát a Vatikáni Bank (IOR) május végén leváltott elnöke. Mint beszámoltunk róla, Ettore Gotti Tedeschit egy rendkívüli igazgatótanácsi ülésen mentették fel, viharos körülmények között. (Vendetta a pápa ellen. Hetek, 2012. június 1.)  Az olasz rendőrség június 9-én házkutatást tartott Tedeschi lakásán, ahol egy páncélszekrényben 47 aktát találtak. Ezek a hírek szerint a Szentszék és az IOR titkos ügyleteit dokumentálják. A bankár „életbiztosításként" tette félre az iratokat, amelyeket az olasz rendőrség vizsgál. A Vatikán perrel fenyeget, és visszaköveteli a dokumentumokat, amelyek a hírek szerint a Vatileaks kiszivárogtatásoknál jóval kellemetlenebb ügyekről szólnak.

Tedeschi 2009-ben azzal a megbízással érkezett a Vatikáni Bankba, hogy átvilágítsa és kifehérítse a hírhedt múltú pénzintézetet. Annak ellenére, hogy a 67 éves megbecsült bankszakember kinevezését XVI. Benedek pápa és Tarcisio Bertone vatikáni bíboros-államtitkár támogatta, a transzparenciára tett kísérlet megbukott. Az IOR négytagú nemzetközi igazgatótanácsa „kiszámíthatatlan személyes viselkedése" és állítólagos szakmai mulasztások miatt azonnali hatállyal menesztette Tedeschit. (Az Il Fatto Quotidiano című lap közölte egy római pszichológus szakvéleményét a bankvezetőről, amit még tavaly decemberben készített. Az orvost az IOR akkori ügyvezető igazgatója kérte fel, hogy titokban vizsgálja ki, mi állhat Tedeschi „egocentrikus viselkedése és narcizmusa mögött". A pszichológusi jelentés hivatkozásul szolgált a bankelnök azonnali menesztésekor.)

Június 9-én hajnalban az olasz rendőrség egy állami hadiipari óriáscég - a Finmeccanica - korrupciós ügyeiben folytatott vizsgálatra hivatkozva házkutatást tartott Tedeschi lakásán, és milánói irodájában. A hatóságok hivatalosan nem gyanúsították meg a bankárt, akinek közeli ismerőse a Finmeccanica elnöke, és hangsúlyozták, hogy a nyomozásnak nincs köze a vatikáni kiszivárogtatási botrányhoz, sem az IOR tevékenységéhez. Az olasz sajtó azonban úgy véli, hogy a bankár nagy hatalmú vatikáni ellenfeleinek bosszúja állhat a házkutatások mögött.

Ha így volt, könnyen lehet, hogy a megrendelők elszámították magukat. A bankár lakásán ugyanis a rendőrség lefoglalt egy páncélszekrényt, amelyben az IOR-ból származó dokumentumkötegek voltak. Tedeschi barátainak azt mondta, hogy az iratokat arra az esetre tette félre, „ha történne vele valami". Az olasz lapok szerint a 47 dossziéban bíborosoktól származó leveleket és e-maileket találtak, feljegyzésekkel és a Vatikáni Bank illegális tevékenységét bizonyító számlamásolatokkal együtt. A bankvezető ezeket állítólag személyesen akarta átadni XVI. Benedeknek, hogy megvilágítsa, mi állhat váratlan menesztésének hátterében. A dokumentumokat azonban a hajnali razzia során a rendőrség magával vitte.

Tedeschi együttműködik a hatóságokkal. Giuseppe Pignatone ügyész szerint a bankár a kihallgatás során azt mondta, hogy át akarta világítani a bank tevékenységét, különösen egyes, a Vatikánból érkezett megbízások hátterét. „A problémák akkor kezdődtek, amikor olyan számlákról kértem információkat, amelyeket nem az egyház nevében nyitottak" - mondta Tedeschi az ügyészeknek. A Corriere della Sera úgy tudja, hogy a most lefoglalt iratok cáfolhatatlan bizonyítékokat tartalmaznak az IOR-nál zajló pénzmosásra és adóelkerülésre. Az iratokban „meglepő nevek, befolyásos politikusok és maffiafőnökökhöz köthető közvetítők is felbukkannak".

A Vatikán indulatosan - egyes vélemények szerint pánikszerűen - reagált a rendőrségi razziára, és az iratok azonnali kiadását követelte. „A Szentszék meglepve és aggodalommal értesült a Gotti Tedeschi professzorral kapcsolatos legutóbbi eseményekről - áll a vatikáni sajtóközleményben. - Bízunk abban, hogy az olasz ügyészség és jogrendszer tiszteletben tartja nemzetközileg elismert szuverenitásunkat, ami alapján ezek a dokumentumok a Szentszék tulajdonát képezik." Az Il Fatto idézte az IOR ügyvezető elnökének, Ronaldo Hermann Schmitznek a levelét, amelyben arra figyelmeztette Bertone bíboros-államtitkárt, hogy „nemzetközi pénzügyi körökben a bank hírneve az utóbbi időben súlyos károkat szenvedett", ezért „megbízható új vezetőre van szükség".

Az olasz lapok az ügy kapcsán felidézik a Vatikáni Bank korábbi vezetőjének, Roberto Calvinak a tragédiáját, akit pontosan harminc éve, 1982. június 17-én találtak felakasztva az egyik londoni híd alatt. A sajtóban „Isten bankáraként" emlegetett Calvi halála előtt azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza az IOR törvénytelen ügyleteit, ami miatt befektetőket és betéteseket milliárdos nagyságrendű kár ért. Tedeschi a hírek szerint tanult az esetből, és huszonnégy órás rendőrségi védelmet kért a maga és családja számára.

Olvasson tovább: