hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Éhes medve nem táncol - Hova sodródik Görögország?

2012. 06. 21.
„A görög történelem inspirál bennünket, nem pedig az, amit Angela Merkel mond rólunk" - mondta Fernando Santos, a görög labdarúgó-válogatott edzője, miután továbbjutottak az Európa-bajnokság csoportköréből. „A görög nép büszke a múltjára: a civilizáció, a demokrácia és a tudományok mind innen indultak el. Nehéz bárkinek is kioktatni bennünket" - tette hozzá az amúgy portugál származású sportszakember. A gazdasági válság miatt a görögök úgy érzik, hogy Európa méltatlanul páriasorba akarja taszítani nemzetüket, amelya történelemben oly sokat tett az emberiség fejlődéséért. Görögország Európa bölcsőjeként és legkeletibb bástyájaként a kontinens szerves része, ugyanakkor vallása és történelmének több évszázados időszaka a Kelethez is köti őket.

„Félek a görögöktől, ha ajándékot hoznak is" - idézte nemrég az Economist (és több más nyugati médium) Vergilius közkeletű sorát az Aeneisből, kajánul hozzátéve, hogy mennyivel inkább most, amikor már az ajándék látszata is lefoszlott a modern Hellász trójai lováról. A világsajtóban vége-hossza nincs a görögök rovására faragott anekdo­táknak, vicceknek és karikatúráknak. (Például: „Egy spanyol, egy portugál és egy görög bemegy a kocsmába. Mind a hárman rendelnek egy-egy italt. Melyikük fizeti a számlát? Egy német." Vagy: „Miért nem kapták meg a görögök a legutóbbi Világbank-kölcsönt? Mert nem találtak senkit, akinek a munkaidejébe belefért volna a kérelem kitöltése." És ezek még a legszelídebbek közül valók...) A görögök persze nem nevetnek ezen, különösen ha német turisták mesélnek ilyen vicceket, de ettől még tény marad, hogy Görögország világrekorder az államcsődök számát tekintve: a modern görög állam 1826 óta hatszor bizonyult fizetésképtelennek.

Félúton Brüsszel és Moszkva között

„Görögország az a hely, ahol a Nyugat elkezdődik, és véget is ér. A Nyugat - a tágabban vett humanista ideált értve ez alatt - az ókori Athénben kezdődött, ahol az egyén iránti együttérzés és törődés először kezdte felváltani a szomszédos egyiptomi és mezopotámiai kultúrák embertelen brutalitását" - írja Robert D. Kaplan, a Stratfor Intézet vezető geopolitikai szakértője. Kaplan, aki hét éven át dolgozott Görögországban, hangsúlyozza, hogy az i. e. 5. században lezajlott görög-perzsa háborúk, amelyeket Hérodotosz örökített meg a könyveiben, több mint egy évezredre meghúzták a határvonalat a Nyugat és a Kelet között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!