hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bibliaóra a rezidencián

2012. 06. 07.
A Jerusalem Post 2011 decemberében számolt be először arról, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette: a jövőben a rezidenciáján rendszeres Biblia-tanulmányokat kíván folytatni meghívott vendégekkel, neves rabbikkal, bibliai történészekkel és archeológusokkal. A csoportot nem sokkal korábban elhunyt tudós apósa, Shmuel Ben Acri tiszteletére Ben Acrinak nevezte el. Netanjahu arra hivatkozott, hogy elődei közül David Ben Gurion és Menahem Begin is rendszeresen vendégül látott hasonló csoportokat azzal a céllal, hogy elmélyítsék Izrael alapító okirata, a Biblia iránti szeretetüket.

A miniszterelnök a májusban elhunyt édesapja miatti gyász letelte után május végén, a Sávuót (Hetek) ünnepén, szombat délután feleségével, fiaival, több közeli családi barátjával, valamint zsidó tudósokkal együtt leült a rezidenciájuk könyvtárszobájában, hogy közösen az ünnephez szorosan kapcsolódó bibliai Ruth könyvét tanulmányozzák. (A hagyomány szerint ezen a napon, Sávuótkor született Dávid király, aki Ruth dédunokája volt.)

A csoportot vezető idős rabbi eredetileg csak néhány verset akart felolvasni Ruth történetéből, de a miniszterelnök ragaszkodott hozzá, hogy az egész könyvet együtt végigolvassák. Netanjahu azt mondta, hogy számára ez a beszélgetés sokkal jobb, mint azok a feladatok, amelyek hét közben a munkája során várnak rá, ezért a tervezett hatvan perc helyett végül több mint két órát töltöttek együtt. A beszélgetésbe bekapcsolódott

Netanjahu idősebbik fia, Avner, aki 2010-ben - 12 ezer induló közül - megnyerte az izraeli országos bibliaismereti vetélkedőt. Környezete szerint a miniszterelnök együtt készült fiával a döntőre, ami a későbbiekre nézve is nagy inspirációt jelentett a számára. Avner Netanjahu mellett tizenegy fiatal jutott a döntőbe. Az eseményt az izraeli televízió élőben közvetítette. „A választások óta nem éltem át ilyen izgalmat" - mondta a versenyt követően a miniszterelnök, aki feleségével a helyszínen szurkolta végig a döntőt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!