hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Súlyos atrocitások érik a Közel-Keleten élő keresztényeket
Drámai exodus

2010. 12. 03.
„Bibliai mértékű exodus” zajlik a Közel-Keleten – állítja egy brit lap tudósítója. A Szentföldön és a környező országokban a keresztények száma drámai mértékben csökken, és csaknem kétezer éve a térségben élő közösségek kerültek veszélybe. Az elvándorlás okait és következményeit a Vatikán és keresztény jogvédő szervezetek mellett a közelmúltban már az Európai Parlament és az amerikai Külügyminisztérium vallásszabadságról szóló jelentése is elemezte.

„A keresztények száma fogyatkozik. Libanonban valaha többségben voltak a keresztények, ám a másfél milliós közösség ma már talán csak a népesség 35 százalékát teszi ki. Az iraki keresztények az öbölháborúk óta vándorolnak el, 2004 után már csak félmillióan maradtak" - írta november végén a brit Independent. Az egyik legtekintélyesebb olasz katolikus magazin, a La Civiltà Cattolica szintén drámai hangvételű részletes tanulmányt közölt a muzulmán világban élő keresztények helyzetéről. Az írás szerint „A radikális iszlám mára számos keresztény lakta muzulmán országban teret nyert, és célja a saría elterjesztése az iszlám világban, ami nemcsak megnehezíti az ottani keresztény kisebbségek életét, de puszta létük is veszélybe kerül. Ez az oka tömeges kivándorlásuknak Európába, az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába. [...] Az 1993 óta Egyiptomból, Irakból, Jordániából, Szíriából, Libanonból, Palesztinából és Izraelből emigrált arab keresztények számát több mint hárommillióra becsülik. Az utóbbi tíz évben a Közel-Keletet elhagyók aránya 26,5 százalékról 34,1 százalékra emelkedett".

Strasbourgi bírálat

XVI. Benedek pápa az elmúlt két évben két alkalommal is püspöki tanácskozást hívott össze a Közel-Keleten élő keresztények helyzetének áttekintésére. A hivatalos vatikáni napilap, az Osservatore Romano beszámolója szerint a 2008. január 15-én kezdődött találkozón a pápa kijelentette: „az arab világ keresztényeit a terjedő erőszak következtében magukra hagyják ...és a gyűlölködés megnehezíti az együttélést, és veszélyezteti a keresztény közösségek túlélését". XVI. Benedek felszólította a katolikus püspököket: védjék meg a muzulmán világ keresztényeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!