hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jurták helyett mecsetek
Kirgiztán: hatalmas vallási-oktatási hálózat szaúd-arábiai segítséggel

2009. 05. 22.
A Szovjetunió 1991-es felbomlása idején alig néhány mecset működött Kirgizisztánban, míg ma a hivatalos adatok szerint 1674. Az országban található összes vallási épület 82,6 százaléka muzulmán. A mecsetek mellett 7 iszlám egyetem, 8 főiskola, 50 középfokú iskola (madrassza) és 49 alapítvány is működik. Az adatok is jelzik, hogy a közép-ázsiai országban alig két évtized alatt hatalmas vallási fordulat következett be.

A kommunizmus összeomlása után Kirgizisztán gazdasági, politikai és szellemi vákuumba került. A Szovjetunióban Kirgizisztánt a szakképzett orosz betelepülők kezdték felépíteni. „Korábban csak jurtáink voltak, mi nem is tudtunk mást építeni" - magyarázza Jurij, egy Magyarországon élő kirgiz diák. A külföldiek nagy része a függetlenség után elköltözött az országból. Mivel alig volt helyi értelmiségi, nem volt aki vezesse a gyárakat, így azok leálltak, óriási méreteket öltött a szegénység és a munkanélküliség.

A hajdani selyemút egyik állomásaként stratégiai helyen fekvő ország egyszerre négy hatalom célpontjává vált. Moszkva azzal igyekezett megőrizni befolyását, hogy rendkívül megkönnyítette a kirgizek számára az orosz állampolgárság megszerzését. „Grúziában láthattuk, hogy mit jelent ez: Putyin az »orosz polgárok« védelmére hivatkozva küldte be a tankokat. Ezt a módszert Kirgizisztánban és másutt is megismételheti" - állítja egy biskeki üzletember. Az Egyesült Államok az orosz határ közelsége miatt, Kína pedig a szomszédból igyekszik pozíciókat szerezni az országban.

A posztkommunista vákuum betöltésében a legnagyobb eredményeket azonban a muzulmán világ tudja felmutatni: Szaúd-Arábia, Törökország és más iszlám államok hatalmas összegekkel szálltak be a kirgiz építkezésekbe. Tizennyolc év alatt hatalmas vallási-oktatási hálózatot hoztak létre. Az iszlám befolyás a politikában is egyértelmű: az ország vezetői - legalábbis formálisan - muzulmánok. „Aki régebben a kommunista pártba lépett be, mert állást akart, ma a mecseteket látogatja" - mondja a helyi viszonyokról Jurij, aki egy történettel illusztrálja a változásokat: „A vállalkozó, akit megbíztak, hogy a hivatalok számára kirgiz állami zászlókat készítsen, egy új ötlettel állt elő. Korábban sarló és kalapács volt a zászlórudak végén, legyen ez mostantól félhold. A kormánynak annyira megtetszett az ötlet, hogy a zászlókészítőt magas állami kitüntetésben és jutalomban részesítették."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!