hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vita kíséri a pápa afrikai útját
Viharból viharba

2009. 03. 20.
Még el sem csitult a holokauszttagadó püspök rehabilitálása nyomán keletkezett vihar, máris újabb bírálatok érik a pápát. XVI. Benedek afrikai körútjának első állomása előtt arról beszélt, hogy az óvszerek terjesztése nem jelent megoldást az AIDS problémájára, amelynek első számú célpontja a fekete kontinens. A londoni The Times úgy véli, hogy a pápai kijelentés „döbbenetet váltott ki az AIDS ellen küzdők körében”, és még inkább megoszthatja a katolikus egyházat, amelyen belül számos témában vannak nézeteltérések a homoszexualitás és a cölibátus kérdésétől a holokauszt tagadásáig.

Saját szavai szerint „a remény üzenetét” vitte magával a legszegényebb kontinensre XVI. Benedek pápa, aki kedden megkezdte egyházfői minőségében első afrikai utazását. Erőszak, regionális konfliktusok sorozata, szegénység, éhezés, korrupció, hatalmi visszaélések sokasága, emberkereskedelem – a rabszolgaság új formája – sújtja Afrikát, s a pénzügyi válság és a klímaváltozás következményei is súlyosabban érintik e kontinenst, mint a többi földrészt – mondta közvetlenül érkezése után a kameruni főváros, Yaoundé repülőterén, ahol Paul Biya kameruni elnök fogadta.

XVI. Benedek találkozik a kontinens püspökségeinek képviselőivel, hogy együtt készítsenek elő egy Afrika problémáival foglalkozó püspöki szinódust, amelyet októberben szándékoznak megrendezni a Vatikánban. A pápa jótékonysági szervezetek helyi központjait is felkeresi Kamerunban, majd pénteken továbbutazik Angolába, afrikai útjának második és egyben utolsó állomására.

Míg a fejlett világban apad a vallásukat gyakorló katolikusok száma, Afrikában növekszik; a kontinens ezért létfontosságú az egyház jövője szempontjából – írta a Reuters hírügynökség elemzője. Afrika számos súlyos problémája közül is kiemelkedik az AIDS veszedelmes terjedése. A Szaharától délre fekvő afrikai országokban 22 millió ember HIV-fertőzött, azaz ott él a világon ismert összes fertőzött 67 százaléka és a HIV-pozitív gyerekek közel 90 százaléka. A betegség terjedése különösen Botswanát, Szváziföldet és a Dél-afrikai Köztársaságot sújtja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!