hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egység itt, sértés ott
Visszafogadta a pápa az ultrakonzervatív, antiszemita püspököt

2009. 01. 31.
Az idei „keresztény egységhéten” XVI. Benedek nem csupán imádkozott az egységért, hanem egy konkrét intézkedésével – katolikus források szerint – közelebb hozta „a legfrissebb egyházszakadás megszüntetését”: feloldotta az ultrakonzervatív Szent X. Piusz Papi Testvérület négy püspökének kiközösítését. Az egyházfő döntésén sokan azért ütköztek meg, mert az egyik rehabilitált püspök nemrég holokauszttagadó kijelentései révén híresült el.

A kiközösítés több mint húsz évvel ezelőtt, 1988-ban lépett életbe, egy nappal azt követően, hogy a II. vatikáni zsinat reformjait ellenző Marcel Lefebvre érsek Róma engedélye nélkül felszentelte két francia, egy brit és egy argentin püspökét, köztük mai utódját, Bernard Fellayt. Lefebvre és az általa vezetett Szent X. Piusz Papi Testvérület (a szervezet az archaikus névhasználattal is jelzi a tradíciók iránti vonzalmát) a nyolcvanas évek végén hosszas tárgyalásokat folytatott a Joseph Ratzinger által vezetett Hittani Kongregációval.

1988-ban viszont az utolsó pillanatban meghiúsult a „tridentista” csoport és a Szentszék megállapodása, ezért Lefebvre érsek a szervezet folytonosságának biztosítása érdekében, önhatalmúlag elhatározta, hogy saját püspököket szentel fel. Ratzinger bíboros az utolsó pillanatig hiába próbálta visszatartani; a pápai engedély nélkül végzett püspökszentelés ugyanis lényegében egyházszakadást jelent, aminek kánonjogi következménye az automatikus kiközösítés, ami a szentelőt és a felszentelt püspököket egyaránt sújtja (a kiközösítés tényét aztán a Szentszék megfelelő formában ki is nyilvánította).

Most ezt a kiközösítést szüntette meg a Szentszék, az egyedüli egyházi hatóság, amelynek az ilyen esetekben hatalma van. Az sem a véletlen műve, hogy a gesztust XVI. Benedek éppen a II. vatikáni zsinat összehívásának 50. évfordulójára időzítette, hiszen a Lefebvre-féle szakadás elsősorban a II. vatikáni zsinat értelmezésének kérdésével áll összefüggésben. Jóllehet maga a szakadár érsek (aki 1991-ben elhunyt) a zsinat dokumentumait aláírta – amint azt nemrég a Vatikáni Levéltárban meg is mutatták a sajtónak, ezt követően a liturgikus reform és a „zsinat szelleme” kapcsán összeütközésbe került a Szentszékkel. Lefebvre és követői ugyanis a reformált liturgiát nem voltak hajlandók elfogadni, de az ökumenizmus és a vallásszabadság kérdésében is eltérő véleményen voltak – s jórészt vannak még ma is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!