hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezeréves császárság
A szent Római Birodalom és a magyar államalapítás

2006. 08. 23.
Kereken két évszázada, 1806. augusztus 6-án szűnt meg a szent Német-római Birodalom. Az ezer éven át fennállt középkori impérium kincseit bemutató bécsi kiállítás érdekes adalékokkal szolgál a magyar államalapítás előzményeihez is. A tárlatot összeállító osztrák történészek a birodalom fénykorának kezdetét I. (Nagy) Ottó császárnak a magyar honfoglaló vezérek elleni augsburgi győzelmétől számítják. A Hofburgban látható relikviák között ott található a legendás Longinus-lándzsa is, amellyel Ottó a magyarok elleni győztes csatába vonult. A fegyverről Konstantin római császár óta azt tartották, hogy akinek a szent ereklye a birtokában van, az a világ legyőzhetetlen uralkodója. Tény: a Német-római Birodalom uralkodói jelvényei közül ezt a relikviát ezer éven keresztül nagyobb becsben tartották, mint magát a császári koronát.



A vaduzi kastély Liechtensteinben. A birodalom bástyája

„Se nem szent, se nem német, se nem birodalom” – így jellemezte Voltaire a
maga szókimondó stílusában nem sokkal megszűnése előtt a szent Német-római
Birodalmat. Európa hosszú időn át meghatározó politikai-jogi és vallási
intézménye hivatalosan 800 karácsonyán jött létre, amikor III. Leó pápa
megkoronázta Nagy Károly királyt, és az Imperator Augustus (birodalmi császár)
címet ajándékozta neki. A Római Birodalom feltámasztására tett kísérlet
megerősítette ugyan a pápai hatalmat Európa nyugati régiója felett (a császár
mint Róma királya vállalta az egyházfő védelmét ellenségeivel szemben), ám
sokáig úgy tűnt, hogy az intézmények nélküli impérium hangzatos cím marad
csupán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!