hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Se tény, se tudomány
Vermes Géza oxfordi ókortörténész A nagy Da Vinci-kód-őrületről

2006. 05. 23.
A cannes-i díszbemutatón kifütyülték a hatalmas sajtókampánnyal meghirdetettfilmet, A Da Vinci-kódot. A közönség pedig helyenként nevetett a megdöbbentő leleplezésnek szánt drámai jeleneteken. A France Info francia hírrádiónak nyilatkozó külföldi újságírók szerint a film „Rejtélyesnek akar tűnni, de egy nagy semmi az egész”. Más kritikusok ennél is rosszabb véleménnyel voltak: „A film nagyon hű a regényhez, de már a regény is egy nagy hülyeség volt, a film még annál is rosszabb. Ráadásul két és fél óra” - állapították meg a vetítés után. A negyvennégy nyelvre lefordított bestseller alaptétele, hogy a Louvre meggyilkolt muzeológusa által hagyott jeleket és szimbólumokat megfejtve kiderül, hogy Jézus Krisztusnak volt családja, de ezt a katolikus egyház kétezer éve próbálja titkolni. A bemutató előtt az ókori kéziratok terén a világ legnagyobb szaktekintélyének számító Vermes Géza oxfordi professzor részletes és megsemmisítő kritikát írt a Da Vinci-kód alapjául szolgáló áltudományos elméletekről a londoni The Times hasábjain.

„A nagy Da Vinci-kód-őrület” címmel megjelent cikkben (The great Da Vinci
Code distraction. The Times, 2006. május 6.) Vermes azt állítja, hogy Dan Brown
40 millió példányban eladott könyve óta elszaporodtak a bibliai „leleplezések”,
egyre többen akarják újraírni az Újszövetséget. Ha Jézus feleségül vehette Mária
Magdolnát, Júdás miért ne lehetne áruló helyett pozitív hős, mint azt a National
Geographic által népszerűsített Júdás-evangélium című irat állítja? Pedig Vermes
szerint „a történelmi Jézus portréjának rekonstruálásához szükséges legjobb
forrás mindig is a rendelkezésünkre állt. Ez az Újszövetség”.



Audrey Tautou

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!