hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bojkottlistára került Dánia is a Közel-Keleten
Életveszélyes fenyegetések néhány karikatúra miatt

2006. 02. 07.
Bocsánatkérésük ellenére mégis evakuálni kellett a Jyllands-Posten című dán újság szerkesztőségét Koppenhágában és Aarhusban is, mert ismeretlenek az épületek felrobbantásával fenyegettek. Az újság 2005 szeptemberében hozott le tizenkét szatirikus karikatúrát Mohamed prófétáról, amelynek ürügyén – a rajzok megjelenését követően fél évvel – Dánia ellen az iszlám világban megfélemlítési kampány kezdődött. A karikatúrák az újság kultúra rovatában jelentek meg, „Mohamed arcai” címmel. Az egyik rajzon a próféta turbánjából egy bomba kanóca lóg ki, egy másikon pedig a paradicsom bejáratában így mentegetőzik a hosszú sorban bebocsátásra várakozó öngyilkos merénylők előtt: „Sajnos, kifogytunk a szüzekből.” A felkért karikaturisták közül egy gyermekkönyv illusztrátor előre érezte a bajt és nem vállalta a felkérést, mivel rettegett attól, hogy a rajz az életébe kerülhet. 



Szupermarket Bahreinben: Ne vásároljon dán terméket! 

Reakcióként az iszlám világ, elsősorban a Perzsa öböl országai, januárban bojkottálni kezdték a dán termékeket, aminek következtében az üzleti szektor bocsánatkérésre kényszerítette az újság szerkesztőségét. A héten Gázában tartottak tiltakozó megmozdulásokat a karikatúrák miatt, míg a jeruzsálemi svéd nagykövetséget a (most mérsékeltként emlegetett) Fatah al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezete fenyegette meg, azt követelve, hogy minden dán és svéd hagyja el a térséget. Szaúd-Arábia általános bojkottott hirdetett minden dán árucikkre.

A Jyllands-Posten főszerkesztője, Carsten Juste tavaly, a heves reakciókra válaszul azt nyilatkozta, hogy „nagyon sajnáljuk, ha megbántottuk a muszlimokat”, most viszont – a bosszúüzenetek hatására – már szinte megszégyenülten könyörög: „Minden bizonnyal sohasem közölném le ezeket a rajzokat, ha ma kerülnének elém. Nem láttam előre, hogy az események elérik ezt a pontot. Egyáltalán nem tudatosan történt ez a dolog. Nem olyan emberek vagyunk, akik provokálnak másokat” – írta Juste a magazin internetes portálján.

A dán Jyske Bank elemzése szerint a bojkott – egyéves időtartammal számolva – nyolcmilliárd dán koronás (1,1 milliárd eurós) exportkiesést okozhat, és több mint 11 ezer munkahely megszűnésével járhat.

Nem ez az első eset, amikor az iszlám világban bosszút hirdetnek a vallásalapító elleni sérelemre hivatkozva. A Salman Rushdie író elleni iráni fatva (halálos ítélet) ma is életben van, míg Theo van Gogh holland filmrendezőt egy fanatikus muzulmán 2004. november 2-án reggel Amszterdamban lelőtte, majd elvágta a torkát. A késsel a testére szögezett manifesztum szerint ilyen sorsra juthat minden hitetlen, aki megsérti az iszlámot.

Mint arra Kovács András szociológus egy nemrég Budapesten megtartott konferencián emlékeztetett, az arab-iszlám világban évente több száz olyan karikatúra jelenik meg, amelyek a náci Der Stürmer hírhedt antiszemita rajzait utánozzák. A gyerekek szívét élve kitépő, koponyacsontokból font Dávid-csillagos nyakláncot viselő zsidó bankár és hasonló „épületes” alkotások ellen az arab világban nem történt tiltakozás. (R. A.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!