hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hittel a hurrikán ellen
Texas megszabadult a katasztrófától

2005. 10. 04.
"Ahhoz képest, hogy milyen lehetett volna, ezt egészen jól megúsztuk" – nyilatkozta Rick Perry, Texas állam kormányzója, aki csodának nevezte, hogy nem követelt tömeges emberáldozatot a szombaton partot ért Rita hurrikán. Perry a vihar partot érése előtt arra kérte honfitársait, hogy "mondjanak egy imát Texasért". Ahogy néhány hete a Katrina hurrikán pusztítása után, úgy most is sok megindító történetről számolt be az amerikai sajtó, amelyekből kiderült: az Istenbe vetett hit még a mindenüket elvesztett embereknek is valóságos reményt ad az újrakezdésre.



Ez a baptista gyülekezet minimális károkkal megúszta a hurrikánt. Folytatják az emberek mentését Fotók: Reuters

A hét elején még ötös fokozatú hurrikán hármas erősség? trópusi viharrá szelídült, mire szombat hajnalban elérte az Egyesült Államok déli partvidékét, ennek köszönhetően az általa okozott károk is jóval alulmúlták a félelmeket, emberéletet pedig alig követelt. 

Ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy a Katrina hurrikán pusztítását látva a hatóságok hárommillió embert evakuáltak Texas és Louisiana államok mintegy ezer kilométeres partmenti vidékéről a Rita hurrikán közeledtével. "A házakat és az üzleteket újjá lehet építeni, az elveszett életeket nem" – figyelmeztette Texas állam népét Rick Perry, az állam kormányzója is a hét elején, mikor felszólította a lakosságot, hogy még időben hagyják el a veszélyessé vált térséget, ugyanakkor hozzátette, hogy "semmi ok a pánikra, mivel évek óta készülünk egy ilyen helyzetre". A kormányzó kérte a lakosságot, hogy ne várják meg a kötelező kitelepítési parancsot, hanem amíg lehet, rendezett körülmények között hagyják el a térséget, mivel a biztonságos evakuáláshoz legalább 33 órára van szükség. David Paulison, a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) igazgatója utólag úgy ítélte meg, hogy a károk azért nem lettek olyan súlyosak, mint amitől tartottak, mert "az evakuáció működött". 

A hatalmas méret? exodus mellett az is hozzájárult a bajok enyhítéséhez, hogy a partot érésig nagymértékben lecsendesült vihar elkerülte az olyan nagyvárosokat, mint Houston vagy New Orleans. Igaz, így is teljes városkákat söpört el, több ezer otthont téve a földdel egyenlővé a két déli állam határvonala mentén, ahol a hurrikán szeme a partot elérte. Máshol "csak" háztetőket tépett le, fákat szaggatott ki, autókat borított fel, hajókat dobált a partra, egymillió embert hagyott áram nélkül, és bár további olajfinomítók estek ki a termelésből a vihar következtében, az Államok olajtermelésének egynegyedét adó öbölmenti olajipar ezúttal nem szenvedett jelentősebb károkat. 

A vihar megszelídülése azonban relatív, hiszen más helyzetben igencsak súlyosnak lehetne tekinteni a Rita által okozott károkat. A 30 milliárd dolláros "várakozásokkal" ellentétben az első becslések alapján "csak" 5 milliárd dollárra (ezer milliárd forintra) teszik a biztosítási szakértők a vihar által okozott károk értékét – igaz, hogy ebben nem szerepelnek a biztosítások jelentős része által nem fedezett árvízkárok, valamint az olajipari berendezéseket ért károk –, ugyanakkor a tavalyi hurrikánévadban lecsapott Francis és Jeanne, a hurrikántörténelem eddig ötödik és hatodik legerősebb viharai is 4,6 illetve 3,6 milliárd dollárnyi károkat okoztak. A hétvégi vihar által okozott károk tehát csak az eddigi "legkártékonyabb" Katrina mellett törpülnek el, amely esetében a biztosítások által fedezett károkat 35 milliárdra teszik a biztosítók, míg az árvízkárokat is beleszámítva ez az összeg elérheti akár a 60 milliárd dollárt (12 ezer milliárd forintot) is.

Az idei hurrikánszezon intenzitásának következtében már csak négy név – Stan, Tammy, Vince és Wilma – maradt azon a listán, amely alapján az egyes hurrikánokat megkülönböztetik egymástól, ugyanakkor az előrejelzések szerint ennél több hurrikán várható még az idén. Ha kifogynak a nevek, a görög ábécé bet?i következnek majd: így lehetnek Alfa, Béta, Gamma hurrikánok, egészen az Omegáig. (Mióta 1851-ben elkezdték a hurrikánokat feljegyezni, mindössze egy alkalommal, 1933-ban fordult elő, hogy egy évadban több, mint huszonegy trópusi vihar vagy hurrikán keletkezzen az Atlanti-óceán felett – és így rövidnek bizonyuljon a névlista.)



A kiürített Superdome New Orleansban. Halvány reménysugár 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!