hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerikából jöttek
Percekig tartó tapssal köszöntötték a magyar mentőcsapatot

2005. 10. 04.
"Közel egy hónapot töltöttem el tavaly a délkelet-ázsiai cunami sújtotta területeken. Hazatérve azonban most a dél-amerikai államokból azt kell hogy mondjam, hogy a Katrina pusztítása ugyanilyen rombolást végzett az amerikai partokon" – nyilatkozta lapunknak a Baptista Szeretetszolgálat amerikai mentőcsapatának vezetője. Gál Dávid szerint igaza van a CNN-nek, amikor azt állítja, hogy ez volt Amerika cunamija. 



Amit a hurrikán maga után hagyott Fotók: Gál Dávid

Gyökerestől kitépett fák, oldalukra borult vagy teljesen összedőlt házak, rommá tört autók tucatjai, megtépázott villamos vezetékek. Ilyen és ehhez hasonló látvány fogadta szeptember elején a Baptista Szeretetszolgálat különleges mentőalakulatát, akik a Katrina hurrikán pusztítása után néhány nappal érkeztek a katasztrófa sújtotta térségbe. A magyar alakulat az Észak- Karolinai Baptista Szövetség "katasztrófaelhárító egységéhez" csatlakozott. A helyi baptistáknak azért van szükségük erre a szervezetre, mert évente olykor több alkalommal is átvonul a térségen egy-egy erősebb forgószél, ami veszélybe sodorhatja az itt élőket. A helyi gyülekezetek így nemcsak a karitatív szolgálatokból, hanem természeti csapás esetén a mentési feladatokból is jócskán kiveszik a részüket.

Amikor a magyar csoport megkezdte a munkát a kitelepített lakosságnak még csak körülbelül a 20 százaléka költözött vissza a hurrikán sújtotta térségbe. Az alakulat tagjait elsőként az a felismerés rázta meg, hogy a média New Orleans- centrikus beszámolóival szemben a Katrina nemcsak egy várost, hanem Magyarország alapterülete több mint kétszeresének megfelelő területet döntött romba.

"Több államban is megfordultunk, és mindenhol óriási volt a pusztítás. Ez a hurrikán nemcsak egy várost, hanem számos települést rombolt le. Láttunk fiatal erdőket, ahol néhány kivétellel az összes fát kettétörte a vihar, vagy olyan parkolót, ahol az autókat egymásra dobálta a szél. A helyreállítás során ezekből a járművekből roncstemető lett. Számos településen a vasbeton épületeknek csak a szerkezete maradt meg, még a téglát is levitte az épületekről a vihar. Volt olyan benzinkút, aminek a teteje 500 méterrel arrébb, egy bolt kirakatában landolt, de sok üzletbe könnyedén be lehetett jutni, mivel csak oszlopok vették körül, a falakat kitépte a hurrikán" – emlékezett vissza a látottakra a mentőcsoport vezetője. 



A mentőcsapat munkatársai egy házra dőlt fát fűrészelnek szét 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!